
Na een recordbrekende zomer volgt een al even hete september, waardoor 2023 op weg lijkt te zijn het warmste jaar ooit te worden. Dit zijn alarmerende indicaties van de snelheid waarmee broeikasgassen ons klimaat beïnvloeden.
Historische hitte in september 2023
September 2023 was buitengewoon warm in Nederland met temperaturen die meerdere keren boven de 25 graden Celsius uitkwamen. Volgens gegevens van de EU’s Copernicus Climate Change Service (C3S), was de gemiddelde temperatuur 16,38 graden Celsius. Dat is maar liefst 1,75 graden Celsius warmer dan in het pre-industriële tijdperk en 0,5 graad Celsius warmer dan het vorige septemberrecord in 2020. Deze ongekende hittegolven zijn een duidelijk teken van de versnellende klimaatverandering.
Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd was de temperatuur in september 2023 uitzonderlijk hoog. Het was maar liefst 0,93 graad Celsius warmer dan het gemiddelde in de periode 1991-2020. Europa voelde vooral de hitte, met een temperatuur die 1,1 graad Celsius hoger lag dan die in september 2020, wat leidde tot het breken van talloze nationale temperatuurrecords. Ook de temperatuur van het zeewater was extreem hoog, met een gemiddelde van 20,92 graden Celsius, bijna de hoogste watertemperatuur ooit gemeten voor elke maand.
2023 mogelijk het warmste jaar ooit
Het voortdurend breken van temperatuurrecords in de afgelopen maanden heeft ertoe geleid dat 2023 nu op koers ligt om het warmste jaar ooit te worden. Volgens Samantha Burgess, adjunct-directeur van de C3S, liggen de temperaturen naar schatting ongeveer 1,4 graad Celsius boven de pre-industriële gemiddelde temperaturen. Dit is een verontrustend teken van de snelheid waarmee broeikasgassen ons klimaat beïnvloeden.
Historisch lage ijsniveaus in Antarctica
Naast de stijgende temperaturen, is er ook zorgwekkend nieuws vanuit Antarctica. Het zee-ijs rond het continent bereikte in september historisch lage niveaus. De dagelijkse en maandelijkse hoeveelheid ijs was de laagste die ooit is waargenomen op basis van satellietgegevens. Dit is een alarmerende indicatie van de negatieve effecten van klimaatverandering op onze planeet.
Ondanks deze alarmerende bevindingen betekent dit niet dat de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord meteen in gevaar zijn. Dit akkoord streeft ernaar de stijging van de wereldwijde temperatuur in deze eeuw te beperken tot maximaal 2 graden Celsius, en streeft ernaar deze stijging verder te beperken tot slechts 1,5 graden Celsius. Wanneer een specifieke maand de 1,5 graden-grens overschrijdt, betekent dit niet dat we voorgoed boven deze temperatuurgrens zullen blijven. Het is echter wel een dringende wake-up call voor de wereld om serieuze klimaatactie te ondernemen.