25 Jaar ISS: Een blik op het verleden, heden en de toekomst

MMatthijs 20 november 2023 08:01

Het Internationale Ruimtestation (ISS), het grootste en duurste wetenschappelijk project ooit, viert zijn 25-jarig bestaan. We blikken terug op de prestaties en de bijdrage aan de wetenschap, en kijken vooruit naar de toekomst van het ruimtestation.

Het begin van het ISS

Het Internationale Ruimtestation, ook bekend als het ISS, begon 25 jaar geleden met de lancering van zijn eerste module vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer. Dit markeerde het begin van een nauwe samenwerking tussen de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Canada en Japan, een partnerschap dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Door de jaren heen is het station uitgebreid met tal van modules en componenten, waarvoor in totaal 42 ruimtevluchten nodig waren.

Het ISS is voortdurend bezet door een internationale bemanning van astronauten, meestal variërend van 2 tot 7 individuen. Sinds de oprichting van het station hebben meer dan 270 mensen de kans gekregen om in het ISS te werken, waaronder één Belg, Frank De Winne. De Winne heeft twee keer aan boord van het ISS gewerkt, de tweede keer zelfs als commandant, als eerste astronaut die niet uit Amerika of Rusland kwam.

Wetenschappelijk onderzoek aan boord van het ISS

Als een wetenschappelijk laboratorium in een unieke omgeving biedt het ISS de mogelijkheid om experimenten uit te voeren onder omstandigheden die op aarde moeilijk na te bootsen zijn. Dit heeft geleid tot belangrijke onderzoeken en ontdekkingen op verschillende gebieden, waaronder medisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe materialen en technologieën. Bovendien heeft het ISS-onderzoek bijgedragen aan de ontwikkeling van veel technologieën en uitvindingen die we in ons dagelijks leven gebruiken, zoals betere zonnepanelen, krachtigere computerchips en efficiëntere vliegtuigmotoren.

De toekomst van het ISS

Na 25 jaar van ononderbroken werking begint men na te denken over de toekomst van het ISS. NASA heeft plannen aangekondigd om het ruimtestation in 2031 uit gebruik te nemen, op voorwaarde dat er tegen die tijd een vervangend station wordt gebouwd. Rusland heeft aangegeven dat het van plan is om in 2028 uit het partnerschap te stappen als het tegen die tijd een eigen ruimtestation heeft. Commerciële bedrijven zoals Axiom tonen interesse om van het ISS een ruimtehotel te maken en om een commerciële opvolger voor het ISS te bouwen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.