300.000 jaar oude schedel onthult mogelijk een nieuwe mensensoort

SSara 10 augustus 2023 20:42

Een 300.000 jaar oude schedel, ontdekt in de Chinese regio Hualongdong, suggereert de mogelijkheid van een eerder onbekende mensensoort. De schedel, waarschijnlijk van een twaalf- of dertienjarige, toont een unieke mix van eigenschappen die hem onderscheiden van eerdere vondsten.

Mogelijk nieuwe mensensoort

Verschillende jaren terug is er in de Chinese regio Hualongdong een bijzondere ontdekking gedaan. Wetenschappers vonden een 300.000 jaar oude schedel die vanwege zijn unieke kenmerken een nieuwe licht werpt op onze kijk op de menselijke evolutie. Het meest opmerkelijke aan deze schedel is het ontbreken van een kin, een eigenschap die eerder is waargenomen bij de denisovamens, een in Azië voorkomende soort die net als de moderne mens afstamt van de Homo erectus.

Unieke kenmerken van de schedel

Wat deze vondst bijzonder maakt is het feit dat de schedel, hoewel hij sterk lijkt op die van de moderne mens, een kenmerk mist dat de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen: een kin. Dit unieke kenmerk suggereert dat deze mensachtige meer overeenkomsten had met de denisovamens dan met de moderne mens. De denisovamens, net als de moderne mens een afstammeling van de Homo erectus, had ook geen kin.

Deze baanbrekende ontdekking heeft de potentie om onze kijk op de menselijke evolutie te veranderen. De onderzoekers zijn voorzichtig optimistisch en suggereren dat er mogelijk een nieuwe soort aan onze stamboom toegevoegd kan worden. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om deze hypothese te bevestigen. De exacte plaats van deze mogelijke nieuwe mensensoort in de menselijke stamboom moet nog bepaald worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.