AI-modellen herkennen insectengeluiden: cruciale stap voor natuurbehoud

SSara 6 november 2023 07:47

Experts van Capgemini, Naturalis Biodiversity Center en Amazon Web Services hebben samen AI-modellen ontwikkeld die insectengeluiden kunnen identificeren. Deze technologische doorbraak kan een belangrijke rol spelen in onderzoek en natuurbehoud.

Capgemini stelt biodiversiteit centraal

Capgemini, een wereldwijd softwarebedrijf, neemt deel aan de 'Global Data Science Challenge for a sustainable future'. Dit is een interne competitie waarin het bedrijf op zoek gaat naar IT-oplossingen voor realistische problemen. De uitdaging van dit jaar draaide om het verlies van biodiversiteit, met name het dalend aantal insectensoorten. Insecten vertegenwoordigen naar schatting 80% van alle dierlijke soorten op onze planeet, dus hun verlies zou een desastreuze impact hebben op het ecosysteem.

AI-modellen breken door in natuurbehoud

De door Capgemini, Naturalis Biodiversity Center en Amazon Web Services ontwikkelde AI-modellen zijn een mijlpaal voor onderzoek en natuurbehoud. Deze modellen kunnen insectengeluiden herkennen en identificeren, waardoor soorten die anders onopgemerkt zouden blijven, nu opgemerkt kunnen worden. Deze akoestische herkenning, gecombineerd met traditionele en op camera gebaseerde monitoring, zal leiden tot nieuwe en waardevolle inzichten in het insectenrijk.

Teams van Capgemini werkten samen met Naturalis, dat de nationale biodiversiteitsinfrastructuur ARISE vertegenwoordigde, voor de Data Challenge van dit jaar. Het winnende team ontwikkelde een AI-akoestisch model dat verschillende insectensoorten met een nauwkeurigheid van bijna 92% kon identificeren. Deze hoogwaardige modellen zullen beschikbaar zijn voor iedereen die ze wil gebruiken via ARISE, wat de toegankelijkheid en het gebruik van deze technologie bevordert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.