AI onthult: jouw vingerafdrukken zijn niet zo uniek als je denkt!

SSara 16 januari 2024 07:47

Wetenschappers hebben ontdekt dat vingerafdrukken van dezelfde persoon meer overeenkomsten vertonen dan we dachten. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan dit inzicht helpen bij criminaliteitsbestrijding.

Vingerafdrukken zijn niet altijd uniek

In tegenstelling tot de algemene overtuiging dat elke vingerafdruk uniek is, heeft een team van ingenieurs ontdekt dat vingerafdrukken van dezelfde persoon op elkaar lijken. Ze kwamen tot deze conclusie door gebruik te maken van een door henzelf ontwikkelde kunstmatige intelligentie die 60.000 vingerafdrukken met elkaar vergeleek. Deze onthulling kan grote implicaties hebben voor forensisch onderzoek en misdaadbestrijding.

AI ziet wat wij niet zien

Bij analyse van het beslissingsproces van de AI, ontdekten de onderzoekers dat de AI zich richt op andere kenmerken dan menselijke onderzoekers. Waar mensen traditioneel letten op vertakkingen en eindpunten in de ribbels van vingerafdrukken, kijkt de AI naar de hoeken en krommingen van de wervelingen en lussen in het midden van de vingerafdruk. Deze blijken juist op elkaar te lijken bij verschillende vingers van dezelfde persoon, een soort vingerafdruk van de vingerafdruk dus.

Hoewel de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn, is het team zich ervan bewust dat hun onderzoek nog niet perfect is. Ze hebben hun AI alleen getraind op een beperkte dataset en willen deze techniek graag nog testen op grotere en meer diverse datasets om te zien of de resultaten consistent blijven. De volgende stap is om te kijken of de AI ook gelijkenissen kan herkennen in minder duidelijke en volledige vingerafdrukken, zoals die op een plaats delict.

AI werpt nieuw licht op oude overtuigingen

Buiten het forensische veld, laat het onderzoek ook zien wat de toekomst van AI zou kunnen zijn. In tegenstelling tot het veelvoorkomende geloof dat AI geen echt nieuwe ontdekkingen kan doen, maar slechts bestaande kennis herkauwt, heeft dit onderzoek bewezen dat AI in staat is om inzichten te bieden die experts al decennialang ontgaan zijn.

Ondanks de potentieel baanbrekende bevindingen van het team, was het niet makkelijk om het onderzoek gepubliceerd te krijgen. Ze kwamen weerstand tegen van recensenten en redacteuren die niet geloofden dat de AI iets nieuws had ontdekt. Desondanks hopen de onderzoekers dat hun bevindingen de forensische gemeenschap zullen stimuleren om hun methoden te herzien en te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.