AI presteert beter dan radiologen in het detecteren van borstkanker

SSara 3 augustus 2023 18:42

Een nieuw Zweeds onderzoek toont aan dat een AI-algoritme effectiever borstkanker kan detecteren dan radiologen, waarbij het AI-model zelfs 20% meer tumoren ontdekte. Dit baanbrekende onderzoek kan de toekomst van kankerdiagnostiek radicaal veranderen.

AI detecteert meer borstkankers dan radiologen

Volgens een recent Zweeds onderzoek heeft een AI-algoritme bewezen dat het betrouwbaar borstkanker kan opsporen. Het model kon zelfs 20% meer tumoren identificeren dan radiologen in een studie met meer dan 80.000 vrouwen. Dit suggereert dat AI-algoritmen in de toekomst een cruciale rol kunnen spelen in de vroege detectie van kanker, wat kan leiden tot een vroegere behandeling en een betere prognose voor patiënten.

AI en radioloog vergeleken in borstkankeronderzoek

In het onderzoek werden meer dan 80.000 vrouwen verdeeld in twee groepen voor borstkankeronderzoek. De ene groep werd beoordeeld door twee gespecialiseerde radiologen, terwijl in de andere groep één van de radiologen werd vervangen door een AI-model. Dit opzet laat toe om de effectiviteit van het AI-model direct te vergelijken met de traditionele diagnostische methoden.

Hoewel het AI-model over het algemeen succesvol was, maakte het in 0,8% van de gevallen een fout. Dit suggereert dat er nog steeds ruimte is voor verbetering en dat menselijke tussenkomst in sommige gevallen noodzakelijk blijft. Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel diagnostisch hulpmiddel 100% betrouwbaar is en dat het AI-model als een hulpmiddel en niet als een vervanging moet worden beschouwd.

Uitdagingen voor brede implementatie van AI

Voordat AI-diagnostische modellen breder kunnen worden ingezet, zijn er nog enkele obstakels te overwinnen. Deze omvatten de kosten van het implementeren van dergelijke systemen, de behoefte aan up-to-date IT-ondersteuning, en de vraag of het model in verschillende klinische instellingen even effectief zal zijn. Hoewel de resultaten van het onderzoek veelbelovend zijn, is er nog veel werk aan de winkel voordat deze technologie een standaard onderdeel van de borstkankerdiagnostiek kan worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.