Amazon investeert miljoenen in een groot satellietproject nabij NASA in Florida

SSara 22 juli 2023 11:11

Amazon kondigt aan een omvangrijk gebouw ter waarde van €107 miljoen te bouwen bij NASA's Kennedy Space Center in Florida, voor hun ambitieuze satellietproject genaamd Project Kuiper. Het webwinkelconcern is van plan om meer dan 3200 satellieten in een baan om de aarde te brengen om zo sneller internet te leveren.

Amazon's bouwplannen naast NASA

Amazon heeft aangekondigd een groot gebouw te gaan bouwen bij NASA's Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. Met een waarde van maar liefst €107 miljoen, zal dit gebouw een belangrijk onderdeel zijn van Amazon's ambitieuze satellietproject. De nabijheid van de NASA-installaties voor raketlancering zal ongetwijfeld voordelig zijn voor dit grootse plan.

Massale satellietlanceringen door Amazon

Volgens plannen wil Amazon meer dan 3200 satellieten in een baan om de aarde brengen. Dit enorme aantal satellieten vereist zo'n tachtig lanceringen, wat een gigantisch project op zich is. Deze satellieten zullen een cruciale rol spelen in Amazon's plan om wereldwijd snel internet te kunnen leveren.

Project Kuiper: Amazon's antwoord op Starlink

Het satellietproject van Amazon, genaamd Project Kuiper, is duidelijk ontworpen als antwoord op het succes van SpaceX's Starlink, dat al operationele satellieten heeft. Net als Starlink wil ook Amazon via satellieten snel internet aanbieden. Hoewel SpaceX momenteel de grootste speler op dit gebied is, kan Amazon met Project Kuiper een serieuze uitdager worden.

Amazon heeft aangegeven dat de bouw van hun satellietproject in Florida naar verwachting eind 2024 voltooid zal zijn. Dit toont aan dat het bedrijf vastberaden is om hun plan om wereldwijd snel internet te leveren via satellieten, snel te realiseren. We kunnen dus binnen enkele jaren een grote stap in die richting verwachten.

De naam Project Kuiper is zorgvuldig gekozen als verwijzing naar de Kuipergordel, een gordel van miljarden rots- en ijsblokken die in een baan rond de zon draaien, voorbij de planeet Neptunus. Deze is vernoemd naar de Nederlandse sterrenkundige Gerard Kuiper, die in 1951 beschreef dat deze gordel zou moeten bestaan. Door deze naam te kiezen, toont Amazon eerbied voor de wetenschappelijke gemeenschap en de geschiedenis van de ruimteverkenning.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.