Antwerpse bedrijven inspireren scholieren voor STEM-jobs

MMatthijs 16 oktober 2023 00:31

Twaalf bedrijven uit de Antwerpse haven werken samen met scholieren om hen te motiveren voor STEM-banen. Deze samenwerking is ontstaan uit de noodzaak om het tekort aan technische profielen aan te pakken.

Port Xpert Industrie inspireert scholieren

Het Platform Industrie van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en het Havencentrum van Antwerpen hebben de handen ineen geslagen. Ze bieden een uniek programma aan genaamd Port Xpert Industrie, speciaal voor middelbare scholieren. Dit programma laat leerlingen de meerwaarde zien van een STEM-baan (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Een breed scala aan prominente bedrijven in Antwerpen werkt mee aan dit programma. Van Evonik Antwerpen tot BASF, deze bedrijven streven ernaar om jongeren te inspireren en hen een realistisch beeld te geven van de mogelijke carrières in hun sector.

Interactieve bedrijfsbezoeken bieden inzicht

Deelnemende jongeren krijgen de kans om de haven van dichtbij te ervaren. Ze maken een uitstap naar Fort Liefkenshoek in Kallo en krijgen een interactief bedrijfsbezoek aan een van de partnerbedrijven. Deze ervaringen kunnen hen helpen een beter inzicht te krijgen in de diverse carrièremogelijkheden.

Tekort aan technische profielen aangepakt

De noodzaak van dit programma komt voort uit een langdurig tekort aan technische profielen. De oplossing? Jongeren direct in contact brengen met werknemers in de chemische industrie. Door echte werknemers te ontmoeten en te horen over hun ervaringen, kunnen jongeren worden aangemoedigd om na de middelbare school voor een wetenschappelijke en technische studierichting te kiezen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.