Astronaut zet per ongeluk nieuw Amerikaans duurrecord ruimtevlucht door technische storing

MMatthijs 30 september 2023 21:21

Door een technische storing is de Amerikaanse astronaut Frank Rubio onbedoeld recordhouder geworden van de langste ruimtereis ooit door een Amerikaan. In plaats van de geplande 180 dagen bracht hij door een lekkage in het ruimtevaartuig Sojoez MS-22 maar liefst 371 dagen door in de ruimte.

Ongepland record door technisch mankement

Astronaut Frank Rubio heeft een ongepland record gevestigd. Door een technisch probleem met het ruimtevaartuig Sojoez MS-22, waar hij mee zou worden opgehaald, bracht hij in plaats van de geplande 180 dagen maar liefst 371 dagen door in de ruimte. Dit is de langste ruimtevlucht van een Amerikaanse astronaut ooit, het vorige record stond op 355 dagen.

Technisch mankement door botsing met ruimteschroot

Het technisch probleem dat leidde tot Rubio's ongeplande ruimteverblijf was een lek in de koelvloeistof van de Sojoez MS-22. Dit lek werd vermoedelijk veroorzaakt door een botsing met een klein stuk ruimteschroot. Uit angst dat het lek te hoge temperaturen zou veroorzaken voor de bemanningsleden, werd besloten de astronaut langer in het International Space Station (ISS) te laten verblijven.

Na een half jaar vertraging, veroorzaakt door het technisch mankement, is astronaut Rubio uiteindelijk veilig op aarde geland. Samen met de Russische Roskosmos-kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin kwam hij aan boord van de Sojoez MS-23-capsule, die de defecte MS-22 verving. Ze landden met parachutes in een afgelegen gebied van Kazachstan.

Tijdens deze uitzonderlijke missie hebben Rubio en de Russische kosmonauten ontzettend veel van onze planeet kunnen zien. Ze hebben gedurende hun verblijf in het ISS zo'n 5.936 rondjes om de aarde gemaakt. Dit heeft hen waardevolle observaties en inzichten opgeleverd voor toekomstige ruimtemissies en mogelijk ook voor planeetonderzoek.

Bijdrage aan begrip van langdurige ruimtemissies

Het onverwachte lange verblijf van Rubio in de ruimte heeft ook een positieve kant. Volgens NASA-directeur Bill Nelson draagt het bij aan ons begrip van langdurige ruimtemissies. Het biedt waardevolle inzichten voor toekomstige missies en de mogelijke effecten van lange ruimtereizen op het menselijk lichaam.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.