Astronomen ontdekken eerste 'sterrenstelselbel' mogelijk gelinkt aan de oerknal

MMatthijs 12 september 2023 17:23

Franse astronomen hebben een 'bel van sterrenstelsels' ontdekt die mogelijk een fossiel is van vlak na de oerknal. Deze structuur bevindt zich in onze galactische achtertuin en heeft mogelijk bijgedragen aan de vorming van het heelal zoals we dat nu kennen.

Grote kosmische structuur ontdekt

De ontdekking van deze 'bel van sterrenstelsels' markeert een significante doorbraak in ons begrip van de kosmos. Deze structuur, die te vinden is in onze galactische achtertuin, is bijna onmetelijk groot en vormt mogelijk een overblijfsel van de oerknal. Het concept van een 'bel' in deze context verwijst naar een cluster van sterrenstelsels samengehouden door zwaartekracht en omgeven door een enorme leegte, die ook wel 'het grote niets' wordt genoemd.

De bel ligt op een afstand van ongeveer 820 miljoen lichtjaar van ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg. Hoewel dit misschien een onvoorstelbaar grote afstand lijkt, wordt dit door astronomen nog steeds beschouwd als het 'nabije heelal'. De omvang van de bel is bijna onvoorstelbaar, met een geschatte diameter van een miljard lichtjaar, wat ongeveer 10.000 keer groter is dan de Melkweg zelf.

Bevestiging van Peebles' theorie

De ontdekking van de 'bel van sterrenstelsels' is niet alleen een opzienbarende vondst op zichzelf, maar bevestigt ook een theorie die oorspronkelijk werd voorgesteld door de Amerikaanse astrofysicus Jim Peebles. Volgens deze theorie ontstonden in het vroege heelal baryonische akoestische oscillaties (BAO) - geluidsgolven veroorzaakt door zwaartekracht en straling. Deze geluidsgolven creëerden bellen in de hete plasma-soep van het vroege heelal, die vervolgens bevroren toen het heelal afkoelde.

Eerste ontdekking van een afzonderlijke BAO

Hoewel astronomen al eerder aanwijzingen hebben gevonden voor het bestaan van BAO's, is deze nieuwe ontdekking uniek. In 2005 werden voor het eerst tekenen van BAO's waargenomen in gegevens van naburige sterrenstelsels. Echter, de onlangs ontdekte 'bel van sterrenstelsels' is volgens wetenschappers de vroegst bekende afzonderlijke BAO, waarmee het een belangrijke schakel vormt in ons begrip van de evolutie van het heelal.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.