
Onderzoekers vermoeden dat de Hyaden-sterrenhoop, slechts 150 lichtjaren van ons verwijderd, twee of drie zwarte gaten zou kunnen bevatten. Deze bevindingen zijn het resultaat van gedetailleerde computersimulaties, gebaseerd op metingen van de Europese ruimtetelescoop Gaia.
De onzichtbare kracht van zwarte gaten
Zwarte gaten zijn fascinerende fenomenen in het universum. Ze komen voort uit de explosie van reuzensterren en worden gekenmerkt door hun onzichtbaarheid. Hoewel ze direct niet te zien zijn, kunnen we hun aanwezigheid afleiden uit hun invloed op de beweging van nabijgelegen sterren. Deze kosmische kannibalen zijn namelijk zo sterk dat ze materie uit hun omgeving opzuigen en zelfs lichtstralen gevangen houden.
Zwarte gaten in onze kosmische achtertuin
Volgens Stefano Torniamenti en zijn team zijn de Hyaden, een sterrenhoop die tien keer dichter bij ons ligt dan het dichtstbijzijnde bekende zwarte gat, mogelijk de thuisbasis van twee of drie zwarte gaten. Deze sterrenhoop is een vrij 'losse' verzameling van meer dan duizend sterren, en de bewegingen van deze sterren kunnen indicaties geven over de eventuele aanwezigheid van zwarte gaten.
De onthullende kracht van computersimulaties
De Europese ruimtetelescoop Gaia, die de afgelopen jaren de posities en bewegingen van de sterren in de Hyaden heeft gemeten, speelt een cruciale rol in deze ontdekking. Op basis van deze metingen hebben Torniamenti en zijn collega's gedetailleerde computersimulaties gemaakt. Uit de resultaten blijkt dat de observaties het best te verklaren zijn als er twee of drie zwarte gaten in de sterrenhoop aanwezig zijn. Zonder deze zou de sterrenhoop veel compacter zijn.
Hoewel de ontdekking van mogelijke zwarte gaten zo dicht bij ons zonnestelsel voor sommigen misschien verontrustend kan zijn, hoeven we ons geen zorgen te maken. Ja, er is een kans dat een van deze zwarte gaten ons zonnestelsel zou kunnen bereiken, maar die kans is zo klein dat het bijna te verwaarlozen is. Sterker nog, de kans dat ons zonnestelsel wordt verstoord door een 'gewone' passerende ster is veel groter, en dat is ook nooit gebeurd.