Australië vreest voor extreme bosbranden door opkomst El Niño

MMatthijs 19 september 2023 21:22

Het Australisch meteorologisch bureau heeft aangekondigd dat het weerfenomeen El Niño in ontwikkeling is. Dit gaat samen met toenemende temperaturen en droogte, die mogelijk zware bosbranden kunnen veroorzaken.

Opkomst El Niño zorgt voor zorgen

El Niño, het weerfenomeen dat bekend staat om de warmere temperaturen en droogte die het veroorzaakt, is nu in ontwikkeling, volgens het Australisch meteorologisch bureau. Dit betekent niet alleen dat we over het algemeen hogere temperaturen kunnen verwachten, maar ook dat de kans op zware bosbranden toeneemt. De voorspelling komt op een moment dat Australië al te maken heeft met ongebruikelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

De aankondiging van het Australisch meteorologisch bureau sluit aan bij voorspellingen van andere weeragentschappen. Deze voorspellingen wijzen op een toenemende kans op zware bosbranden door de hogere temperaturen en droogte die El Niño met zich meebrengt. Bovendien heeft Australië momenteel al te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen, wat mogelijk een voorbode is van wat El Niño in petto heeft.

Recordhoge temperaturen verwacht door El Niño

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is er een kans van 90 procent dat El Niño in de tweede helft van dit jaar een feit wordt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot nog hogere temperaturen en een nog extremere hitte in veel gebieden, waaronder de oceanen. Daarnaast zal de kans op het breken van temperatuurrecords aanzienlijk toenemen.

El Niño kan leiden tot verwoestende bosbranden

El Niño is niet overal een brenger van warmte en droogte. In sommige delen van Latijns-Amerika, het zuiden van de Verenigde Staten, de Hoorn van Afrika en Centraal-Azië kan het juist voor meer regen zorgen. Maar in Australië, Indonesië en andere delen van Zuid-Azië en Centraal-Amerika kan El Niño ernstige droogte veroorzaken. In Australië brengt deze droogte het risico op verwoestende bosbranden met zich mee, vergelijkbaar met die in de zomer van 2019-2020.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.