
Australische wetenschappers van het agentschap CSIRO hebben een technologie ontwikkeld die de productie van groene waterstof efficiënter en goedkoper maakt. De technologie maakt gebruik van industriële restwarmte, waardoor de productiekosten van groene waterstof aanzienlijk dalen.
Efficiëntere productie van groene waterstof
Onderzoekers van het Australische agentschap CSIRO hebben een technologie bedacht waarmee waterstof 30 procent efficiënter kan worden geproduceerd. Ze maken gebruik van restwarmte uit de industrie en passen materialen in de elektrolyser op een slimme manier toe. Deze ontwikkeling kan de productie van groene waterstof aanzienlijk goedkoper maken, wat een grote stap voorwaarts is in de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem.
Groene waterstof is essentieel voor de verduurzaming van de industrie, de chemiesector en het zware transport, welke niet met (groene) elektriciteit kunnen worden aangedreven. Daarnaast kan waterstof worden gebruikt om elektriciteit op te wekken op momenten waarop windmolens en zonnepanelen te weinig energie leveren. Hoewel groene waterstof momenteel nog een duurdere energiedrager is dan olie of aardgas, kan de nieuwe technologie van CSIRO deze kostenpotentieel verlagen.
Industriële restwarmte verlaagt elektriciteitsbehoefte
De technologie van CSIRO maakt gebruik van restwarmte uit de industrie, waardoor er voor de waterstofproductie 30 procent minder elektriciteit nodig is. Dit resulteert in aanzienlijk lagere productiekosten voor groene waterstof. CSIRO is van plan een proefinstallatie te bouwen in een staalfabriek in Nieuw-Zuid-Wales, wat een voorbeeld zou kunnen zijn voor andere industriële bedrijven om hun fossiele brandstofverbruik te verminderen.
Ondanks de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van waterstoftechnologie, bestaat er nog veel onzekerheid over de toekomst van waterstof. Dit komt onder andere door vraagstukken rond de vraag en aanbod, beschikbare subsidies, infrastructuur voor transport en wet- en regelgeving. Desondanks zijn veel experts ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een versnelling in de waterstofindustrie.
Beleid en innovatie voor klimaatneutraliteit
Hoewel de weg naar een waterstofeconomie vol hobbels kan zijn, is consistent beleid en het stimuleren van innovaties, zoals die in Australië, essentieel om klimaatneutraal te worden. Experts, waaronder Noé van Hulst van het Internationaal Energie Agentschap, benadrukken dat we deze fase moeten bereiken, waarna de kosten sterk zullen dalen.