
Wetenschappers van het Australische CSIRO hebben een technologie ontwikkeld voor efficiëntere en goedkopere productie van groene waterstof. De technologie maakt gebruik van industriële restwarmte, waardoor de productiekosten voor groene waterstof aanzienlijk worden verlaagd.
Efficiëntere productie van waterstof
Het team van het Australische agentschap CSIRO heeft een technologie ontworpen die de productie van waterstof aanzienlijk verbetert. Door gebruik te maken van restwarmte uit de industrie en slimme toepassingen in de elektrolyser, wordt waterstof met 30 procent meer efficiëntie geproduceerd. Dit betekent een grote stap voorwaarts in de waterstoftechnologie.
Ondanks dat groene waterstof essentieel is bij de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem, blijft het een dure energiebron vergeleken met aardgas of olie. Het is vooral van belang voor het verduurzamen van industrie, chemiesector en zwaar transport, sectoren die niet door groene elektriciteit kunnen worden aangedreven.
Ondanks de vele innovaties op het gebied van waterstoftechnologie, lijkt er een aarzeling te zijn bij bedrijven om te investeren in waterstoffabrieken. Deze terughoudendheid wordt veroorzaakt door onzekerheden rondom de vraag en aanbod van waterstof, mogelijke subsidies, infrastructuur voor het transport en toekomstige wet- en regelgeving.
Technologie verlaagt productiekosten
De door CSIRO ontwikkelde technologie maakt gebruik van industriële restwarmte, wat resulteert in 30 procent minder benodigde elektriciteit voor de productie van groene waterstof. Dit leidt tot aanzienlijk lagere productiekosten. De technologie zal getest worden in een proefinstallatie in een staalfabriek in de provincie Nieuw-Zuid-Wales.
Belang van innovatie in waterstoftechnologie
De ontwikkelingen in waterstoftechnologie, zoals die in Australië, zijn cruciaal om de productie goedkoper en efficiënter te maken. Naarmate de productie op industriële schaal toeneemt, verwachten experts een sterke daling van de kosten. Dergelijke innovaties worden echter geconfronteerd met uitdagingen en zullen consistent beleid nodig hebben om het doel van klimaatneutraliteit te bereiken.