Australische onderzoekers ontdekken geheugenverbeterende paddenstoel

SSara 3 september 2023 10:15

Australische neurowetenschappers hebben in een recente studie vastgesteld dat de 'Lion's Mane' paddenstoel, technisch bekend als Hericium erinaceus, een stof bevat die het geheugen verbetert en de groei van zenuwcellen stimuleert. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, vormt deze ontdekking een belangrijke stap in de studie van geheugenverbetering en anti-veroudering.

Hericium erinaceus stimuleert zenuwgroei

In een recente publicatie in het Journal of Neurochemistry, hebben Australische wetenschappers een bijzondere ontdekking gedeeld. De 'Lion's Mane' paddenstoel, wetenschappelijk bekend als Hericium erinaceus, is gevonden om een actieve stof te bevatten die zenuwgroei stimuleert en het geheugen verbetert. Deze paddenstoel wordt al eeuwenlang in de traditionele Aziatische geneeskunde gebruikt, maar nu wordt zijn potentieel voor de hersengezondheid wetenschappelijk vastgesteld.

Paddenstoel met opmerkelijke invloed op hersencellen

Het is niet zomaar een paddenstoel. Volgens het onderzoek heeft de Lion's Mane een aanzienlijke impact op de groei van hersencellen en de verbetering van het geheugen. Professor Frederic Meunier, een van de auteurs van het onderzoek en een professor in de neurobiologie verbonden aan het Queensland Brain Institute, legt uit dat ze het potentiële effect van deze paddenstoel op hersencellen wilden vaststellen - en de resultaten zijn indrukwekkend.

Mogelijke anti-verouderingseigenschappen van Lion's Mane

De voordelen van deze bijzondere paddenstoel gaan verder dan alleen het bevorderen van de gezondheid van de hersenen. Andere onderzoeken hebben de stoffen in de Lion's Mane paddenstoel in verband gebracht met geheugenverbetering en zelfs anti-verouderingseigenschappen. Hoewel de onderzoekers concluderen dat er meer onderzoek nodig is, zijn de huidige bevindingen zeer bemoedigend en kunnen ze toekomstige studies naar de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen sturen.

Het is niet alleen de Lion's Mane paddenstoel die in de schijnwerpers staat. Onderzoekers van de Pennsylvania State University hebben ontdekt dat gewone paddenstoelen een hoog gehalte aan antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten kunnen bijdragen aan de vermindering van verschillende medische aandoeningen, waaronder kanker, coronaire hartziekten en zelfs de ziekte van Alzheimer. Opmerkelijk is dat eekhoorntjesbrood bovenaan hun lijst van voedzame paddenstoelen staat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.