Baandoorberekende Doorbraak: Alzheimer op te sporen in Traanvocht

MMatthijs 5 december 2023 07:46

Vlaamse biochemicus Marlies Gijs heeft een revolutionaire ontdekking gedaan: hersenaandoeningen zoals Alzheimer kunnen worden opgespoord in traanvocht. Een veelbelovende ontwikkeling, die het medisch onderzoek op zijn kop zet en de deur opent naar veiligere en eenvoudigere manieren om deze ziektes op te sporen.

Onderzoek wijst op diagnose via traanvocht

Marlies Gijs, biochemicus aan het Universitair Medisch Centrum in Maastricht, heeft een baanbrekend onderzoek uitgevoerd dat een nieuw perspectief opent in de diagnose van hersenaandoeningen. Zij stelt dat het mogelijk is om ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington op te sporen in traanvocht. Deze bevinding kan de manier waarop deze ziekten worden gediagnosticeerd aanzienlijk veranderen.

Traanvochtafname als patiëntvriendelijk alternatief

Traditioneel vereist de diagnose van hersenaandoeningen het afnemen van hersenvocht via een ruggenmergprik, wat een invasieve en vaak pijnlijke procedure is. Volgens Gijs is traanvochtafname echter een veel patiëntvriendelijker alternatief. Deze methode is eenvoudiger, minder risicovol en minder pijnlijk. Het biedt daarmee een hoopvolle weg naar meer humane diagnostische methoden.

Verdere studie naar ziektestadia en vroege detectie

Naast de ontdekking dat traanvocht kan worden gebruikt voor de diagnose van hersenaandoeningen, werkt Gijs nu met haar team om te bepalen in welke stadia van de ziekte specifieke stoffen kunnen worden gedetecteerd. Dit zou in de toekomst kunnen helpen bij vroegtijdige diagnose, wat van cruciaal belang is voor het beheersen en behandelen van deze ziekten.

Ondanks het ontbreken van effectieve behandelingen om de hersenschade te voorkomen die veroorzaakt wordt door deze ziekten, biedt de mogelijkheid om ze vroegtijdig te detecteren patiënten de kans om hun levensstijl aan te passen. Bovendien kan het in de toekomst, bij de beschikbaarheid van effectieve therapieën, helpen bij het kiezen van de meest geschikte behandeling en dosering.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.