Babybotje van 45.000 jaar oud kan menselijke geschiedenis herschrijven

SSara 9 augustus 2023 19:28

Een internationaal onderzoeksteam heeft een heupbotfragment ontdekt van een baby die 45.000 jaar geleden leefde. Dit fragment kan ons begrip van de menselijke geschiedenis en evolutie herzien.

Opzienbarende ontdekking van onbekende menselijke variant

Het internationale onderzoeksteam dacht aanvankelijk dat ze het heupbeen hadden opgegraven van een baby die rechtstreeks terug te voeren was op de moderne mens. Na grondig onderzoek van het babybotje kwamen de wetenschappers echter tot een verrassende theorie: het botfragment blijkt afkomstig te zijn van een tot nu toe onbekende, vroegmoderne variant van de mens.

Het onderzoeksteam vond het kleine heupbeen in de Grotte du Renne in Frankrijk. Dit gebied staat bekend om zijn rijkdom aan prehistorische artefacten en fossielen uit verschillende tijdperken. Ze denken dat zowel Neanderthalers als vroegmoderne mensen, met dezelfde anatomische kenmerken als de moderne mens, in deze grot leefden.

Belangrijk anatomisch verschil onthult nieuwe menselijke variant

Het prehistorische botje lijkt in veel opzichten op de heup van de anatomisch moderne mens. Echter, het heeft één cruciaal verschil: een meer naar buiten gericht uitsteeksel dan het heupbeen van moderne kinderen. Dit leidde de onderzoekers tot de conclusie dat het bot waarschijnlijk afkomstig is van een vroegmoderne variant van de menselijke soort, die tot nu toe onontdekt was gebleven.

Vroegmoderne variant mogelijk betrokken bij cruciale overgangsperiode

De onderzoekers schatten dat het kind van wie het bot afkomstig is waarschijnlijk tussen de 41.000 en 45.000 jaar geleden geboren is. Deze periode valt in Europa samen met het uitsterven van de Neanderthalers en de komst van de anatomisch moderne mens. Dit suggereert dat het mogelijk is dat deze vroegmoderne variant een rol heeft gespeeld in deze cruciale overgangsperiode in de menselijke geschiedenis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.