Belangrijk ingrediënt voor leven gedetecteerd in kosmische gaswolk

SSara 8 augustus 2023 19:48

Astronomen hebben voor het eerst koolzuur ontdekt in een gaswolk nabij het centrum van de Melkweg. Deze ontdekking kan helpen verklaren hoe het leven op aarde is ontstaan, aangezien koolzuur een cruciale rol speelt in vele biologische en geologische processen.

Koolzuur: cruciaal voor leven

Koolzuur is een essentieel ingrediënt voor het leven zoals wij dat kennen. Het speelt een cruciale rol in de vorming van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en ondersteunt ook ademhaling en verschillende atmosferische en geologische processen op onze planeet. Het in de ruimte ontdekken van dit stofje biedt ons een beter inzicht in hoe het leven op aarde is ontstaan.

Detectie van koolzuur in de Melkweg

Het was een uitdaging voor astrochemicus Miguel Sanz-Novo en zijn collega's om koolzuur te identificeren in de kosmische gaswolk, vanwege de complexiteit van het molecuul en het zwakkere signaal dat het uitzendt. De gaswolk, genaamd G+0.693-0.027, bevindt zich op zo'n 100.000 lichtjaar afstand van de aarde, dicht bij het centrum van de Melkweg.

Volgens Sanz-Novo en zijn team is het zuur waarschijnlijk gevormd in ijzige stofdeeltjes binnen de gaswolk. In de ruimte, waar er geen water is, kan het zuur stabieler blijven bestaan. Wanneer deze stofdeeltjes op een of andere manier worden verstoord, kan het zuur vrijkomen in de gasfase.

Astrochemie en het ontstaan van leven

Volgens molecuulfysicus Nigel Mason van de Universiteit van Kent is de ontdekking van koolzuur in de ruimte een belangrijk stuk in de puzzel van astrochemie. Als we de astrochemie begrijpen, kunnen we beginnen te begrijpen hoe we van daaruit terechtkomen bij aminozuren en prebiotische chemie, en uiteindelijk bij de oorsprong van het leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.