Belgische bedrijven sturen 'hart-op-een-chip' naar de ruimte

MMatthijs 29 september 2023 10:02

Vijf Belgische bedrijven en onderzoekscentra bundelen hun krachten in 'AstroCardia', een project dat een chip met een miniatuurhart wil sturen naar het internationale ruimtestation ISS, om de effecten van veroudering in de ruimte te bestuderen.

Ontwikkeling van 'hart-op-een-chip' voor ruimteonderzoek

Het AstroCardia-project, gefinancierd door het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen, heeft als doel een cassette te ontwikkelen met daarin zes 'hart-op-een-chip' chips. Gedurende de komende twee jaar zullen vijf Belgische bedrijven en onderzoekscentra samenwerken om dit ambitieuze doel te bereiken. De cassette is bedoeld voor lancering naar het internationale ruimtestation ISS in 2025.

Ruimte versnelt verouderingsprocessen

In de ruimte neemt het verouderingsproces een hoge vlucht door factoren zoals microzwaartekracht, straling en stress. Deze factoren zorgen ervoor dat het hart sneller groter en stijver wordt, de slagaders verkalken en de pompkracht van het hart achteruitgaat. Door de 'hart-op-een-chip' technologie in deze omgeving te bestuderen, kunnen de onderzoekers inzicht krijgen in deze verouderingsprocessen, die op aarde veel langzamer plaatsvinden.

Bij het AstroCardia-project zijn verschillende Belgische bedrijven en onderzoekscentra betrokken, waaronder het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol, BIO INX in Gent, Antleron in Leuven en QbD Group in Antwerpen. Elk van deze partners brengt zijn eigen expertise in, terwijl QbD Group in Antwerpen de coördinatie op zich neemt. Dit zorgt voor een uitgebreide en gevarieerde aanpak van het onderzoek.

'Plug and play' hart-op-een-chip cassette voor ISS

Zodra de 'hart-op-een-chip' cassette voltooid is, zal deze in het ISS aan een astronaut worden overhandigd. Het is van cruciaal belang dat de cassette direct klaar is voor gebruik, aangezien elke extra tijd die aan het experiment wordt besteed, de kosten verhoogt. Alle processen zullen automatisch verlopen en de analyse van alle verzamelde data zal op aarde gebeuren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.