Belgische onderzoeker vindt mogelijk nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen

SSara 12 november 2023 16:32

Art Schuermans, een jonge Belgische onderzoeker, heeft een verband ontdekt tussen mutaties in witte bloedcellen en hartritmestoornissen. Deze bevinding kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen voor deze aandoening. Het onderzoek is een internationale samenwerking tussen de KU Leuven, Harvard en MIT.

Belgische ontdekking verband mutaties en hartritmestoornissen

Art Schuermans, een jonge onderzoeker aan de KU Leuven, heeft een verband ontdekt tussen mutaties in witte bloedcellen en hartritmestoornissen. Dit opwindende onderzoek, dat samen met Harvard en MIT is uitgevoerd, kan nieuwe inzichten bieden in de behandeling van hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen treffen ongeveer 5% van de volwassenen van middelbare leeftijd, en dit percentage neemt toe naarmate we ouder worden. Deze aandoening kan zich manifesteren als hartkloppingen of een trillend gevoel in de borst en kan in ernstige gevallen leiden tot een hartstilstand.

Om de link tussen witte bloedcelmutaties en hartritmestoornissen te onderzoeken, doken de wetenschappers in de 'UK Biobank', een genetische databank met gegevens van meer dan een half miljoen mensen. Ze zochten naar associaties tussen mutaties die niet vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar die naarmate mensen ouder worden, opduiken.

Verhoogd risico op hartritmestoornissen door mutaties

Interessant is dat de statistische analyse aantoonde dat mensen met een mutatie 11% meer kans hadden op het ontwikkelen van een hartritmestoornis. In het geval van hartstilstanden werd zelfs een 30% hogere kans geregistreerd. Bepaalde individuele mutaties bleken de kans op hartritmestoornissen zelfs te verdubbelen of te verdrievoudigen.

Noodzaak van verder onderzoek en huidige studies

Hoewel de initiële bevindingen veelbelovend zijn, benadrukt Schuermans dat er nog meer onderzoek nodig is om te bepalen of er een causaal verband bestaat tussen de mutaties en hartritmestoornissen. Momenteel wordt er onderzoek gedaan met muizenmodellen om de relatie tussen de mutaties en ontstekingen in de bloedbanen te onderzoeken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.