Belgische telescoop brengt oorsprong van zonnewind dichterbij

MMatthijs 28 augustus 2023 11:13

Een in België beheerde telescoop die rond de zon draait, heeft ontdekt dat er kleine straalstromen uit de zon ontsnappen. Deze baanbrekende ontdekking zou de lang gezochte bron van de zonnewind kunnen zijn, de geladen deeltjes die het poollicht veroorzaken.

Belgische telescoop ontdekt straalstromen

Een rond de zon draaiende telescoop, grotendeels gebouwd en beheerd in België, heeft ontdekt dat er kleine straalstromen uit de zon ontsnappen. Deze baanbrekende ontdekking kan ons een stap dichter bij het begrijpen van de oorsprong van de zonnewind brengen.

Zonnewind en het poollicht

De zonnewind, een stroom van geladen deeltjes of plasma die voortdurend uit de zon ontsnapt, stroomt ons zonnestelsel binnen. Wanneer deze deeltjes onze atmosfeer bereiken, veroorzaken ze het betoverende poollicht dat we op aarde kunnen observeren.

Uit de atmosfeer van de zon blijken talrijke kleine plasma-stralen te ontsnappen. Elke straal duurt tussen 20 en 100 seconden en stoot plasma uit dat een miljoen graden heet is, met snelheden tot wel 100 kilometer per seconde.

Belangrijke stap in zonnewind-onderzoek

Volgens David Berghmans, de hoofdonderzoeker van de Koninklijke Sterrenwacht van België, is deze ontdekking een belangrijke stap in ons begrip van de zonnewind. Het zou kunnen leiden tot nieuwe en belangrijke inzichten over de werking van onze zon en het zonnestelsel.

De telescoop is gebouwd door een internationaal consortium van vijf landen, onder leiding van het Centre Spatial in Luik. Sinds de lancering in 2020 wordt de telescoop beheerd door wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

De telescoop bevindt zich aan boord van de Solar Orbiter, een Europese ruimtesonde die rond de zon draait. De sonde komt tot op 42 miljoen kilometer afstand van de zon, wat aanzienlijk dichter is dan de afstand tussen Mercurius, de dichtstbijzijnde planeet, en de zon.

Nieuwe inzichten buiten ons zonnestelsel

Dit onderzoek overschrijdt de grenzen van ons eigen zonnestelsel en de wetenschappelijke gemeenschap kijkt gespannen uit naar de nieuwe inzichten die het kan opleveren. Het is waarschijnlijk dat de processen die we in onze zon waarnemen, ook op andere sterren actief zijn.

Onderzoek gepubliceerd in Science

De resultaten van dit baanbrekende onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in ons begrip van de zon en de zonnewind.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.