
De verste ster ooit gedetecteerd, Earendel, is officieel bevestigd en blijkt een verrassend element te bevatten - een mogelijke begeleider. Dit is ontdekt dankzij de James Webb-telescoop.
Bevestiging en verbazingwekkende afstand van Earendel
Vorig jaar werd de ster Earendel gespot op een ongekende afstand van 28 miljard lichtjaar. Deze ster, bestaand in de kindertijd van ons universum, is nu officieel bevestigd als de verste ster ooit gevonden dankzij de James Webb-telescoop. Het licht van Earendel is maar liefst 12,9 miljard jaar oud. De enorme afstand is te wijten aan de expansie van het universum, dat zo uitgebreid is dat de ster nu maar liefst 28 miljard lichtjaar van ons vandaan is.
Earendel bevindt zich in het Sunrise Arc-sterrenstelsel, dat is vervormd door een zwaartekrachtlens - een soort kosmisch vergrootglas dat het licht van verre objecten buigt. Het licht van Sunrise Arc is duizend tot vierduizend keer versterkt door het zware cluster WHL0137-08 en heeft de vorm van een lange halve maan gekregen. Dankzij deze versterking door de kosmische loep kunnen we de verre ster zien.
Earendel's onverwachte metgezel
Recente gegevens van de James Webb-telescoop onthullen meer details over Earendel. De ster is een massieve type B-ster, die meer dan twee keer zo heet is als onze zon en ongeveer een miljoen keer meer licht produceert. Bovendien blijkt Earendel mogelijk niet alleen te zijn - astronomen suggereren de aanwezigheid van een begeleidende, zwakke ster. Hoewel deze begeleider niet direct zichtbaar is, geven de kleuren van Earendel aanwijzingen voor zijn aanwezigheid.
De zoektocht naar de allereerste sterren
In hun continue zoektocht naar kennis streven astronomen ernaar om de allereerste sterren, de zogenaamde populatie-III-sterren, te vinden. Deze sterren hadden een korte levensduur en bestonden alleen uit waterstof en helium, maar ze speelden een cruciale rol in de 'evolutie' van het universum door lichte elementen om te zetten in zwaardere elementen zoals zuurstof, stikstof, koolstof en ijzer. Deze elementen zijn essentieel voor het ontstaan van leven. Wetenschappers hopen meer zwaartekrachtlenzen te vinden om hen te helpen een dergelijke oerster op te sporen.