
Wetenschappers hebben een fossiel ontdekt van een dinosaurus met een opmerkelijke anatomie. De Fujianvenator prodigiosus, die 148 tot 150 miljoen jaar geleden leefde in het huidige zuidoostelijke China, roept vragen op over de evolutie van vogels.
Unieke dinosaurus ontdekt in China
Zo'n 148 tot 150 miljoen jaar geleden leefde er een dinosaurussoort met een bijzondere anatomie. Deze werd ontdekt in de Chinese provincie Fujian. De dinosaurus, genaamd Fujianvenator prodigiosus, had lange achterpoten en een soort voorpoten die doen denken aan vleugels. Deze unieke combinatie van eigenschappen roept vragen op bij wetenschappers, zoals of dit dier wel als vogel kan worden geclassificeerd.
Het fossiel van de Fujianvenator werd ontdekt in oktober, maar de ontdekking is pas onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De onderzoekers suggereren op basis van de lichaamsbouw van het dier dat het mogelijk een snelle renner was, of dat het leefde als hedendaagse waadvogels zoals reigers of kraanvogels. Dit zou betekenen dat het in moerasachtige gebieden leefde.
Fujianvenator verandert kijk op vogelevolutie
Het is algemeen bekend dat vogels afstammen van tweepotige dinosauriërs, de zogenaamde theropoda-dinosaurussen. Deze dieren hadden karakteristieke drie tenen en holle botten. De ontdekking van de Fujianvenator geeft nieuw inzicht in de evolutie van deze vogels. Het lijkt er namelijk op dat dinosauriërs in die tijd al evolueerden naar verschillende vogelachtige soorten, wat cruciaal is voor ons begrip van de geschiedenis van vogels zoals we die nu kennen.