BlueWalker 3: Een 'ster' die de nachthemel kan veranderen

MMatthijs 4 oktober 2023 05:32

De nieuwe satelliet BlueWalker 3, ontworpen voor mobiel telefoonverkeer via de ruimte, schijnt zo helder als de meeste sterren. Astronomen vrezen dat het aantal dergelijke satellieten zou kunnen toenemen, wat de aanblik van de sterrenhemel drastisch zou veranderen.

BlueWalker 3: Een ster aan de satelliet-hemel

De BlueWalker 3 satelliet, ontworpen door AST SpaceMobile, vormt een prototype voor een gepland netwerk van tweehonderd soortgelijke satellieten. Deze satellieten zijn ontwikkeld om mobiel telefoonverkeer via de ruimte mogelijk te maken. Door de grote antenne die voor dit doel is geïnstalleerd, weerkaatst de satelliet zonlicht en functioneert hij als een grote spiegel. Vanaf de aarde gezien lijkt dit op een zeer heldere ster, helderder dan de meeste sterren aan de hemel.

Astronomen maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de toename van heldere satellieten zoals de BlueWalker 3. Hoewel één dergelijke 'ster' misschien niet veel impact heeft, kan dit anders worden bij tweehonderd. Marco Langbroek, een van de onderzoekers, waarschuwt dat de hemel regelmatig zal worden doorkruist door heldere objecten, wat de aanblik van de sterrenhemel aanzienlijk kan veranderen.

Het effect op astronomische waarnemingen

Er zijn niet alleen esthetische overwegingen die van belang zijn. Een heldere satelliet die door het gezichtsveld van een telescoop beweegt, kan de gevoelige apparatuur die wordt gebruikt voor astronomische waarnemingen verblinden. Dit kan leiden tot significante obstakels voor wetenschappelijk onderzoek en waarnemingen.

Wie heeft zeggenschap over de ruimte?

De komst van BlueWalker 3 en het vooruitzicht van nog meer soortgelijke satellieten roept ook vragen op over de zeggenschap over de ruimte. Moet een enkel bedrijf in staat zijn om de sterrenhemel voor iedereen te veranderen? Op dit moment is er weinig wetgeving op dit gebied. De onderzoekers roepen dan ook op om deze aspecten te overwegen bij de vergunningverlening voor lanceringen van dit soort satellieten.

Marco Langbroek benadrukt ook dat heldere satellieten niet alleen een probleem vormen voor astronomen. De sterrenhemel is van ons allemaal en speelt een belangrijke culturele rol. Er zijn liedjes over geschreven, mensen genieten ervan met hun geliefden, en er zijn ontstaansmythes mee verbonden. De verandering van de sterrenhemel door een bedrijf raakt ons allemaal en roept vragen op over wie de controle heeft over onze gezamenlijke ruimte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.