Botsing tussen sterrenstelsels mogelijk oorzaak van kosmisch 'vraagteken'

MMatthijs 15 augustus 2023 00:42

De James Webbtelescoop heeft onlangs een groot kosmisch 'vraagteken' gevonden nabij twee jonge sterren. Wetenschappers geloven dat dit mysterieuze verschijnsel het resultaat zou kunnen zijn van een botsing tussen sterrenstelsels.

Webbtelescoop onthult kosmisch 'vraagteken'

De James Webbtelescoop heeft onlangs een indrukwekkende ontdekking gedaan. Op beelden die eind juli werden vrijgegeven, werd een gigantisch kosmisch 'vraagteken' waargenomen in de buurt van twee jonge sterren, Herbig-Haro 46/47. Deze sterren zijn al langer bekend, maar dankzij de zeer gevoelige Webbtelescoop, konden ze in de hoogste resolutie en in het meest gedetailleerde beeld tot nu toe worden vastgelegd.

Botsing sterrenstelsels mogelijke oorzaak

Hoewel de oorsprong en samenstelling van het kosmische vraagteken nog niet volledig bekend zijn, hebben wetenschappers wel ideeën over de mogelijke oorzaak. Een van de theorieën suggereert dat het kan zijn ontstaan door een botsing tussen sterrenstelsels. Sterrenstelsels kunnen in de loop van de kosmische tijd groeien, evolueren en botsen met hun buren. Wanneer dat gebeurt, kunnen ze vervormen in verschillende vormen, waaronder mogelijk een 'vraagteken'.

Een ander mogelijke verklaring voor de vraagtekenvorm is de zwaartekracht tussen de twee betrokken sterrenstelsels. De haak van het vraagteken lijkt veel op wat wetenschappers een 'getijdenstaart' noemen. Dit is een stroom van sterren en gas die min of meer is opgelicht en de ruimte in is gevlogen. Deze theorie suggereert dat zwaartekracht een sleutelrol kan spelen bij het creëren van dergelijke bijzondere vormen in de ruimte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.