Californië trekt oliegiganten voor de rechter vanwege klimaatimpact

MMatthijs 17 september 2023 00:26

Californië klaagt vijf grote oliebedrijven aan, waaronder Exxon Mobil, Shell, BP, ConocoPhillips en Chevron, bewerend dat ze hebben bijgedragen aan klimaatverandering en de publieke opinie hebben misleid over de risico's van fossiele brandstoffen.

Oliebedrijven aangeklaagd voor misleiding

Californië heeft een rechtszaak aangespannen tegen vijf van de grootste oliemaatschappijen ter wereld - Exxon Mobil, Shell, BP, ConocoPhillips en Chevron. De staat beweert dat deze bedrijven de risico's van fossiele brandstoffen voor het klimaat hebben geminimaliseerd en zo miljoenen dollars aan schade hebben veroorzaakt. Daarnaast beweert de staat dat deze bedrijven de publieke opinie hebben misleid over de risico's van hun producten, terwijl ze al sinds de jaren '50 wisten dat hun producten konden bijdragen aan klimaatverandering.

Bovendien pleit Californië voor de oprichting van een fonds om de toekomstige schade van klimaatverandering aan te pakken. De staat kampt met de gevolgen van klimaatverandering, zoals bosbranden, overstromingen en andere extreme weersverschijnselen. Het voorgestelde fonds zou helpen bij de bestrijding en preventie van dergelijke incidenten en de staat helpen om zich aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden.

Significantie van Californië's rechtszaak

Dit soort aanklachten tegen oliebedrijven is niet nieuw. Zeven andere Amerikaanse staten en vele steden hebben in de afgelopen jaren soortgelijke rechtszaken aangespannen. Echter, de rechtszaak van Californië wordt als bijzonder belangrijk beschouwd vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en de rol van de staat als belangrijke producent van gas en olie. Daarnaast heeft Californië ervaring met dit soort rechtszaken, wat de significantie van deze zaak verder verhoogt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.