ChatGPT: Een game changer in de wereld van de AI

MMatthijs 3 december 2023 07:46

ChatGPT veroorzaakt een ware revolutie in de computertechniek. Het afgelopen jaar is er aanzienlijke vooruitgang geboekt, hoewel er ook vragen en zorgen zijn over privacy en regulering.

De game-changing impact van ChatGPT

Het is een gedenkwaardig moment voor de computerwetenschap wereldwijd - ChatGPT viert haar eerste verjaardag. Dr. Judith van Stegeren is gecharmeerd van deze publiek toegankelijke chatbot, ondanks enkele zorgen over ongeoorloofd datagebruik en vooroordelen. Ze erkent de enorme vooruitgang die haar vakgebied dankzij ChatGPT heeft gemaakt, hoewel er nog veel onbeantwoorde vragen zijn.

De opkomst van multimodale AI

AI-modellen zijn gestaag op weg naar 'multimodaliteit', het vermogen om verschillende soorten gegevens, zoals tekst en afbeeldingen, te interpreteren voor output. Volgens Van Stegeren levert dit een realistischer beeld van de werkelijkheid op en verbetert het de bijdragen van de modellen. Deze ontwikkelingen vragen echter wel om een nieuwe vorm van digitale geletterdheid, vooral als je kijkt naar hoe mensen momenteel wat lichtvaardig hun werk- en privégegevens met een bot als ChatGPT delen.

Gelukkig wordt er momenteel vanuit Brussel gewerkt aan wetgeving om de macht van dergelijke techgiganten te beteugelen. Van Stegeren volgt deze ontwikkelingen op de voet, hoewel ze tot nu toe niet bijzonder onder de indruk is van de gemaakte vorderingen. Het bepalen van een duidelijke definitie van AI, een essentiële basis voor verdere regelgeving, blijkt al een uitdaging op zich te zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.