Chinese dolfijn-achtige robot kan COVID en andere virussen opsporen

SSara 22 januari 2024 07:46

Chinese wetenschappers hebben een innovatieve, door elektromagnetisme aangedreven zwemmende robot ontwikkeld. Deze robot kan zonder batterijen functioneren en is in staat om chemische en virale moleculen te detecteren, inclusief het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Een revolutionaire zwemmende robot

Deze baanbrekende ontwikkeling is niet alleen een technisch wonder, maar heeft ook een enorme potentieel voor de volksgezondheid en milieu monitoring. Het feit dat deze robot kan functioneren zonder batterijen en in staat is om moeilijke locaties te bereiken, zoals binnen pijpleidingen, kan leiden tot betere preventie en beheersing van contaminatie en ziekteverspreiding.

Een dolfijn geïnspireerde ontwerp

Het ontwerp van de robot, geïnspireerd op de staart van een dolfijn en gevormd als een blad, optimaliseert niet alleen zijn zwemvermogen, maar stelt het ook in staat om in complexe omgevingen zoals pijpleidingen te opereren. Tijdens tests heeft de robot aangetoond ammonium, chloride en SARS-CoV-2 virusdeeltjes te kunnen detecteren, wat wijst op een mogelijke toepassing in zowel milieu als gezondheidsmonitoring.

De innovatieve robot is het resultaat van het harde werk van onderzoekers van de City University of Hong Kong. Hun baanbrekende onderzoek werd recentelijk gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science Advances, wat bijdraagt aan het groeiende corpus van kennis op het gebied van robotica en detectietechnologieën.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.