Chinese onderzoekers maken flinke vooruitgang in het kweken van menselijke nieren in varkens

SSara 12 september 2023 20:40

Chinese wetenschappers hebben met succes nieren gekweekt die voor over de helft uit menselijke cellen bestaan in varkens. Het groeiende succes van dit onderzoek zorgt voor hoop in het oplossen van het tekort aan orgaandonoren.

Doorbraak in het kweken van organen

Wetenschappers uit China hebben een belangrijke doorbraak bereikt in het kweken van menselijke organen in dieren. Ze hebben voor het eerst nieren die voor meer dan de helft uit menselijke cellen bestaan, gekweekt in varkens. Dit onderzoek is een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar mogelijkheden om menselijke organen te kweken in dieren voor transplantatiedoeleinden.

Het team achter dit innovatieve onderzoek

Miguel Esteban, een vooraanstaande stamcelbioloog van de Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health in China, leidde het onderzoeksteam. Ze maakten varkensembryo's die geen nieren konden vormen door twee genen uit te schakelen. Deze genen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieren. Daarna werden menselijke stamcellen in de varkensembryo's ingebracht met de hoop dat deze zich zouden ontwikkelen tot niercellen.

Oplossing voor tekort aan orgaandonoren

Deze innovatieve methode kan een oplossing bieden voor het tekort aan orgaandonoren. In Nederland wachten alleen al meer dan drieduizend mensen op een niertransplantatie en elk jaar overlijden er tientallen mensen terwijl ze op de wachtlijst staan. Door menselijke nieren in dieren te kweken, zou dit tekort in de toekomst kunnen worden aangepakt.

Het team onder leiding van Esteban is niet van plan om hierbij stil te staan. Ze zijn al bezig om te onderzoeken hoe ze andere menselijke organen, zoals het hart en de lever, kunnen kweken in varkens. Dit zou hun onderzoek naar het kweken van menselijke organen in dieren nog verder kunnen uitbreiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.