Coronapandemie verlaagt wereldwijde levensverwachting met 1,6 jaar

MMatthijs 12 maart 2024 07:02

De wereldwijde gemiddelde levensverwachting is tijdens de eerste twee jaren van de coronapandemie met 1,6 jaar gedaald, blijkt uit een recente studie. De impact hiervan is groter dan eerder aangenomen.

Coronapandemie leidt tot daling levensverwachting

De wereldwijde gemiddelde levensverwachting heeft een significante daling ondergaan tijdens de eerste twee jaren van de coronapandemie. Volgens een studie van het Amerikaanse Institute for Health Metrics and Evaluation daalde de levensverwachting met 1,6 jaar. Dit is een grotere impact dan wat eerder was aangenomen. De studie, die in medisch tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, toont de verwoestende effecten van de pandemie op de wereldwijde levensverwachting.

De studie toonde aan dat de levensverwachting in maar liefst 84 procent van de meer dan 200 onderzochte landen en gebieden daalde tijdens de jaren 2020 en 2021. De coronapandemie heeft een diepgaande impact gehad op de levensverwachting wereldwijd, meer dan enige andere recente gebeurtenis, inclusief conflicten en natuurrampen.

Stijging van wereldwijde sterftecijfers

De pandemie heeft ook het wereldwijde sterftecijfer significant beïnvloed. Voor mannen boven de vijftien jaar steeg het sterftecijfer in de eerste twee coronajaren met 22 procent. Voor vrouwen was deze stijging 17 procent. Deze cijfers tonen de ernst van de situatie en de impact van het virus op verschillende demografische groepen.

Directe en indirecte sterfgevallen door pandemie

De pandemie heeft niet alleen direct levens geëist, maar ook indirect door het uitstellen van zorg. Volgens de onderzoekers zijn er ongeveer 15,9 miljoen mensen overleden door de pandemie, een miljoen meer dan de schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit schokkende cijfer toont de omvang van de ramp die de pandemie heeft veroorzaakt.

Ondanks de vele negatieve gevolgen, heeft de pandemie ook een positieve kant. De wereldwijde kindersterfte bleef dalen tijdens de jaren van de pandemie. Bovendien heeft de pandemie de vooruitgang in de levensverwachting sinds 1950 niet ongedaan gemaakt. Tussen toen en 2021 is de gemiddelde levensverwachting bij geboorte met bijna 23 jaar gestegen naar 71,7 jaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.