
Van Zuid-Europa tot de Verenigde Staten, en van Afrika tot Azië, de wereld zucht onder een extreme hitte. Hitterecords worden aan de lopende band verbroken, en het einde lijkt nog niet in zicht.
Zuid-Europa kreunt onder extreem hete omstandigheden
Zuid-Europa wordt geteisterd door een ongeziene hittegolf. In landen als Spanje, Italië en Griekenland zijn de temperaturen de afgelopen dagen gestegen tot boven de 40 graden. In Rome werd een temperatuur van 41,8 graden gemeten, een absoluut record voor de Italiaanse hoofdstad. Ook op Sardinië zijn de temperaturen tot extreem hoge waarden opgelopen, met een piek van 46 graden. Bosbranden zijn een bijkomend gevaar, met name in Spanje en Griekenland.
De hittegolf die momenteel Zuid-Europa teistert, wordt veroorzaakt door warme luchtstromen uit de Sahara. Deze luchtstromen hebben ook invloed op de temperaturen in Noord-Afrika, met name in Algerije en Marokko. In de Marokkaanse stad Benni Mellal werd een temperatuur van maar liefst 47,5 graden gemeten, en in Algerije tikte het kwik de 48 graden aan.
Amerikaanse Death Valley op weg naar temperatuurrecord
Ook de Verenigde Staten ontsnappen niet aan de hitte. In Death Valley, een van de heetste plekken op aarde, werd een temperatuur van 53,3 graden gemeten. Dit ligt dicht bij de hoogste officiële temperatuur ooit gemeten op aarde, 56,7 graden, in 1913. Verder naar het zuiden, in Phoenix, Arizona, werd het voor de negentiende dag op rij warmer dan 43,3 graden, een evenaring van het record uit 1973.
In China zijn eveneens hitterecords gebroken. In de noordwestelijke stad Sanbao werd het 52,2 graden. Ook de hoofdstad Peking meldt een record: het werd dit jaar al 27 dagen warmer dan 35 graden, een recordaantal sinds de metingen gestart zijn.
Verband tussen klimaatverandering en hittegolven
Volgens klimaatverslaggever Rolf Schuttenhelm van NU.nl is er een sterke link tussen klimaatverandering en hittegolven. Dit blijkt uit een nieuwe tak van de klimaatwetenschap die zich specifiek richt op het onderzoeken van dergelijke verbanden. Uit onderzoek blijkt dat de kans op hittegolven toeneemt door klimaatverandering.