De groene komeet Nishimura: Een 'once in a lifetime' verschijning

SSara 13 september 2023 10:58

De groene komeet Nishimura, ontdekt door de Japanse amateurastronoom Hideo Nishimura, komt deze week onze kant op. Dit zeldzaam hemelverschijnsel is een unieke kans voor liefhebbers van astronomie.

Groene komeet Nishimura passeert aarde

De groene komeet Nishimura, genoemd naar zijn ontdekker Hideo Nishimura, komt langs onze planeet. Nishimura ontdekte de komeet tijdens het fotograferen van de nachtelijke hemel in augustus dit jaar en sindsdien hebben astronomen over de hele wereld er reikhalzend naar uitgekeken. Deze week passeert de komeet de aarde, waardoor liefhebbers van astronomie een unieke kans hebben om dit zeldzame hemelverschijnsel te aanschouwen.

Een zeldzame 'once in a lifetime'-ervaring

Volgens EarthSky komt komeet Nishimura slechts eens in de 437 jaar voorbij, wat dit hemelverschijnsel een unieke 'once in a lifetime'-ervaring maakt. Hoewel technologische vooruitgang onze levensduur kan verlengen, is de kans klein dat iemand die nu leeft de volgende passage van komeet Nishimura zal meemaken. Dus als je een fan bent van astronomie, zorg er dan voor dat je deze kans niet mist!

Hideo Nishimura is een amateurastronoom met een indrukwekkende staat van dienst: hij heeft al drie kometen ontdekt. Deze ongewone gave heeft hem een plekje op de radar van grote ruimtevaartorganisaties opgeleverd. Zijn nieuwste ontdekking, de groene komeet Nishimura, heeft een diameter van ongeveer 0,8 kilometer.

Komeet Nishimura het best zichtbaar op 12 september

De beste kans om komeet Nishimura te zien is op 12 september 2023, wanneer hij het dichtst bij onze planeet komt op een afstand van ongeveer 125 miljoen kilometer. Om de komeet te spotten, kijk in de ochtend voor zonsopgang naar de noordoostelijke horizon, in de richting van de maansikkel en de planeet Venus.

Hoewel komeet Nishimura met het blote oog zichtbaar zal zijn, waarschuwen experts dat het zicht nogal zwak kan zijn. Daarom is een goede verrekijker geen overbodige luxe. Na 15 september wordt het moeilijker om de komeet te zien naarmate hij dichter bij de zon komt, dus wees er vroeg bij in de ochtenden en kijk voor zonsopgang naar de noordoostelijke horizon.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.