De 'Lableak'-hypothese van Covid-19: Een recensie

SSara 8 januari 2024 10:19

Dit artikel verkent de lableak-hypothese van Covid-19, zoals samengevat door professor Richard H. Ebright. Het belicht de sterke aanwijzingen die wijzen op een mogelijk laboratoriumontsnapping van SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Ontstaan van de pandemie in Wuhan

De Covid-19 pandemie, veroorzaakt door een SARS-achtig coronavirus van vleermuizen, ontstond in Wuhan. Deze stad, gelegen op ongeveer 1000 km van de dichtstbijzijnde populaties van wilde vleermuizen met SARS-CoV-2-achtige coronavirussen, is ook de thuisbasis van het Wuhan Institute of Virology (WIV). Dit instituut voert het grootste onderzoeksprogramma ter wereld uit naar SARS-achtige coronavirussen van vleermuizen.

Tussen 2015 en 2017 waarschuwden diverse wetenschappers en specialisten op het gebied van wetenschapsbeleid dat het onderzoek dat uitgevoerd werd aan WIV een onaanvaardbaar hoog risico met zich meebrengt voor laboratoriumongevallen en mogelijke pandemieën. Deze waarschuwingen benadrukken de potentiële gevaren die verbonden zijn aan het werken met dergelijke gevaarlijke virussen.

Constructie van een nieuw chimeer SARS-achtig virus

In de periode 2017-2018 bouwden onderzoekers van het WIV een nieuw chimeer, of hybride, SARS-achtig coronavirus. Dit virus was in staat om menselijke luchtwegcellen te infecteren en zich daarin te repliceren. Het bleek in staat te zijn om zich 10.000 keer sneller te vermenigvuldigen en was driemaal zo dodelijk in 'gehumaniseerde' muizen met de menselijke SARS-receptor in hun luchtwegcellen.

SARS-CoV-2 uniek in het bevatten van een FCS

Van de meer dan 850 bekende SARS-achtige coronavirussen, is SARS-CoV-2 het enige dat een FCS (furine-splitsingsplaats) bevat. Hoewel dit de natuurlijke oorsprong van het virus niet uitsluit, maakt het de laboratoriumoorsprong aannemelijker. Dit wordt vooral versterkt door het feit dat in 2018 expliciet werd voorgesteld om een FCS in te voegen.

Vanaf 2020 tot nu toe worden WIV en zijn financiers/collega's bij EcoHealth Alliance ervan beschuldigd informatie achter te houden, feiten te verdraaien en onderzoek te belemmeren. Als het instituut geen banden had met de oorsprong van het virus, hadden ze hun naam gemakkelijk kunnen zuiveren door volledige medewerking aan het onderzoek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.