De mysterieuze gedragingen van de planeet AU Mic b: een onvoorspelbaar waterstofverlies

SSara 29 juli 2023 01:31

Wetenschappers hebben een merkwaardige ontdekking gedaan bij de studie van de planeet AU Mic b. Deze planeet, die een nauwe baan rond zijn rode dwergster maakt, verliest op onvoorspelbare manieren waterstofgas uit zijn atmosfeer. Dit ongewone verschijnsel heeft wetenschappers verbaasd en doet vragen rijzen over de toekomst en mogelijke bewoonbaarheid van planeten in dergelijke omstandigheden.

AU Mic b's onvoorspelbare waterstofverlies

AU Mic b, een planeet die een nauwe baan maakt rond de rode dwergster AU Microscopii (AU Mic), presenteert een raadselachtig gedrag. Hoewel het normaal is dat planeten dicht bij hun ster waterstofgas verliezen door de krachtige uitbarstingen van hun ster, doet AU Mic b dit op onvoorspelbare manieren. Soms verliest het waterstofgas, en soms ook niet. Deze merkwaardige 'hik' is iets dat onderzoekers nog nooit eerder hebben gezien.

AU Mic, de ster waar AU Mic b om draait, is een koele rode dwergster met een geschatte leeftijd van minder dan 100 miljoen jaar. Ter vergelijking, onze zon is al 4,6 miljard jaar oud. AU Mic b bevindt zich heel dicht bij zijn moederster, op slechts 1/10 van de afstand van planeet Mercurius tot de zon. Dit zorgt voor een jaar van slechts 8,5 dagen op AU Mic b en stelt de planeet bloot aan de krachtige uitbarstingen van zijn ster.

Het gevaar van uitbarstingen van rode dwergsterren

Vanwege hun omvang en koelte zijn rode dwergsterren, zoals AU Mic, vaak erg actief. Hun krachtige uitbarstingen kunnen honderd tot duizend keer zoveel energie vrijmaken als de uitbarstingen van onze zon. Dit betekent dat planeten in hun nabijheid, zoals AU Mic b, op elk moment hun atmosfeer kunnen verliezen. Dit roept vragen op over de leefbaarheid en overlevingskansen van planeten in dergelijke omgevingen.

Het mysterie van AU Mic b's waterstofverlies

De onvoorspelbare veranderingen in de atmosferische uitstroom van AU Mic b zijn nog steeds een mysterie voor onderzoekers. Mogelijke verklaringen zijn de variabiliteit van de uitbarstingen van de moederster of het proces van foto-ionisatie, dat optreedt wanneer een foton wordt geabsorbeerd en een of meer elektronen worden weggeschoten. Dit kan ertoe leiden dat het waterstofgas doorzichtig wordt en niet langer waarneembaar is. Verder onderzoek is nodig om deze raadsels op te lossen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.