De mysterieuze uitbreiding van de Kuipergordel

MMatthijs 22 februari 2024 13:16

Wetenschappers hebben aangekondigd dat de Kuipergordel, een gebied in ons zonnestelsel voorbij Neptunus, mogelijk twee keer zo groot is als eerder werd gedacht, dankzij nieuwe waarnemingen door de ruimtesonde New Horizons.

Onderzoek toont grotere Kuipergordel

Het lijkt erop dat de Kuipergordel, een gebied in ons zonnestelsel voorbij Neptunus, een stuk groter is dan we eerst dachten. De ruimtesonde New Horizons heeft nieuwe observaties gedaan die suggereren dat de Kuipergordel wellicht miljarden kilometers verder reikt dan de huidige modellen voorspellen. Er zou zelfs sprake kunnen zijn van een tweede gordel. Deze onthullingen, gedaan door wetenschapper Alex Doner en zijn team, hebben ons begrip van het zonnestelsel op zijn kop gezet.

New Horizons ontdekt meer stof

New Horizons, die momenteel op een afstand van 60 AU (Astronomical Unit) staat, heeft meer stof ontdekt dan verwacht. Deze onverwachte hoeveelheid stof is een sterke indicatie dat de Kuipergordel verder reikt dan we eerst dachten. Dit is een belangrijke bevinding, omdat het het huidige model van het zonnestelsel uitdaagt en ons helpt het beter te begrijpen.

De buitengrens van de Kuipergordel

Recente metingen van New Horizons wijzen erop dat de buitenste rand van de Kuipergordel mogelijk verder weg ligt dan eerder werd gedacht. Voorheen werd aangenomen dat deze grens zich op een afstand van ongeveer 50 AU bevond, maar nu lijkt het erop dat deze eerder bij 80 AU ligt. Dit duidt op een mogelijke uitbreiding van de Kuipergordel met maar liefst 4,2 miljard kilometer.

Het avontuur van New Horizons is nog lang niet voorbij. De ruimtesonde heeft naar verwachting nog genoeg brandstof om tot minstens 2050 te kunnen blijven functioneren. Dit betekent dat we de komende decennia nog veel meer kunnen leren over de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Wie weet wat voor spannende ontdekkingen ons nog te wachten staan?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.