De Nederlandse liefde voor de hete peper neemt toe

SSara 15 november 2023 18:47

De populariteit van hete chilipepers zoals de jalapeño en de 'Carolina Reaper' is sterk aan het toenemen, niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Van pepers met chocolade tot peperijs, de culinaire wereld lijkt te zijn veroverd door de chilipeper.

De opmars van hete pepers

Het lijkt erop dat de wereld, inclusief Nederland, niet kan ontsnappen aan de opmars van hete chilipepers. Of het nu gaat om jalapeños of de 'Carolina Reaper', pepers worden steeds populairder als smaakmaker. Jim Theys, een fervent peperliefhebber, bevestigt deze trend en heeft zelfs een Facebookgroep opgericht om gelijkgestemden in Nederland te verbinden.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een pikante variant van. Pepers met chocolade, in cocktails of zelfs in ijs. Mensen zijn creatief met pepers en vinden steeds nieuwe manieren om ze in hun culinaire creaties te verwerken. Volgens Jim Theys, ook wel bekend als 'The Wizard of Hot', is de kunst om pepers te gebruiken in een manier die hun unieke smaken versterkt en niet overweldigt.

Het 'gelukzalige gevoel' van pepers

Het eten van pepers kan een gelukzalig gevoel veroorzaken. Dit komt door de capsaïcine, de werkzame stof in pepers, die endorfines in het lichaam aanmaakt om de brandende sensatie te verzachten. Dit gevoel, vergelijkbaar met een 'runner's high', kan pepers een aantrekkelijke en soms zelfs verslavende kwaliteit geven.

De gezondheidsvoordelen van pepers

Jim Theys gelooft dat het eten van pepers gezond kan zijn. Ze bevatten meer vitamine C dan citroenen of sinaasappels, kunnen het metabolisme versnellen en kunnen zelfs hart- en vaatziekten tegengaan. Maar zoals met alles, is te veel van het goede niet goed. Het eten van te veel pepers kan leiden tot 'capsaïcinekrampen', hoewel deze meestal na een kwartier overgaan.

Voor degenen die de hitte van een peper niet aankunnen, zijn er trucs om een brandende mond te verlichten. Volgens Jim Theys is water niet de oplossing, omdat capsaïcine zich niet met water bindt. Het eten van voedsel met veel vetten, zoals melk, yoghurt, ijs, suiker of brood, kan de brandende sensatie verminderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.