De noordwaartse trek van de tijgermug: een direct gevolg van klimaatverandering en globalisering

SSara 4 augustus 2023 17:52

De tijgermug spreidt zich steeds verder uit vanuit Zuid-Europa naar het noorden. Deze trend, die als onvermijdelijk wordt beschouwd, is een gevolg van klimaatverandering en globalisering. Experts waarschuwen voor de potentiële gezondheidsrisico's die deze ontwikkeling met zich meebrengt.

Noordelijke trek van de tijgermug

De tijgermug is al enige tijd bezig aan een gestage opmars naar het noorden vanuit Zuid-Europa. Dit proces is niet nieuw, maar de uitbreiding van het verspreidingsgebied van de tijgermug is de afgelopen tien jaar aanzienlijk versneld. In plaats van 114 regio's in 8 landen, is de tijgermug nu te vinden in 337 regio's verspreid over 13 Europese landen. De mug duikt steeds vaker op in Nederland en experts voorspellen dat zijn definitieve vestiging hier ook te verwachten valt.

Klimaatverandering en globalisering als drijfveren

De opmars van de tijgermug naar het noorden wordt niet alleen gedreven door natuurlijke migratie, maar wordt ook bevorderd door factoren als klimaatverandering en globalisering. De opwarming van de aarde zorgt voor een gunstig klimaat voor deze insecten en de globalisering faciliteert hun verspreiding. Muggenexpert Bart Knols waarschuwt dat we staan aan de vooravond van een 'explosieve groei' van het aantal tijgermuggen en beschrijft de situatie als 'een tijdbom'.

Bestrijding van muggensoorten wordt moeilijker

Het effect van klimaatverandering en vergroening maakt het steeds lastiger om exotische muggensoorten zoals de tijgermug te bestrijden. Dit punt werd benadrukt door demissionair minister van Volksgezondheid Kuipers in een brief vorig jaar, waarin hij voorspelde dat het wellicht onmogelijk zou kunnen worden om deze soorten volledig uit te roeien. Dit onderstreept de urgentie van het probleem en de noodzaak om effectieve bestrijdingsmethoden te ontwikkelen.

Muggenexpert Bart Knols pleit voor een gecoördineerde aanpak op Europees niveau om de verspreiding van exotische muggensoorten zoals de tijgermug tegen te gaan. Naar zijn mening is het noodzakelijk om beleid op EU-niveau te formuleren en een centrum op te zetten dat zich specifiek bezighoudt met deze problematiek. Dit kan helpen om de verspreiding van deze muggensoorten effectiever te beheersen en mogelijk te verminderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.