De oceaantemperaturen breken alle records

SSara 4 augustus 2023 16:03

De gemiddelde temperatuur van het wereldwijde zeeoppervlak heeft een recordhoogte bereikt van 20,96 graden, waardoor het vorige record uit 2016 is verbroken. Deze ontwikkeling kan ernstige gevolgen hebben voor het milieu, waaronder een snellere smelting van gletsjers en een verminderd vermogen om CO2 te absorberen.

Wereldwijde zeeoppervlaktetemperatuur breekt record

De wereld wordt geconfronteerd met een zorgwekkende ontwikkeling: de temperatuur van het wereldwijde zeeoppervlak heeft een nieuw record bereikt. Met een gemiddelde van 20,96 graden is het vorige record uit 2016 overtroffen. Deze stijging is een duidelijk teken van de voortschrijdende klimaatverandering en een indicatie dat we ons in een kritische situatie bevinden.

Ernstige gevolgen van hogere zeewatertemperaturen

Het is niet zo dat hogere temperaturen van het zeewater gewoon een leuk weetje zijn. Ze kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor onze planeet. Een van de grootste zorgen is het verminderde vermogen van warm water om CO2 te absorberen. Dit betekent dat er meer CO2 in de atmosfeer zal blijven, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien kan het warmer worden van de oceanen ervoor zorgen dat gletsjers sneller smelten, wat bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel.

Zorgen over tijdstip van recordbrekende temperatuurstijging

Wat wetenschappers bijzonder verontrust, is de tijd van het jaar waarin dit record is gebroken. Volgens Samantha Burgess van de Copernicus Climate Change Service zouden de oceanen wereldwijd het warmst moeten zijn in maart, en niet in augustus. Dit wekt de vrees dat de oceanen tussen nu en volgend jaar maart nog veel warmer kunnen worden, iets wat potentieel catastrofale gevolgen zou kunnen hebben.

Deze alarmerende temperatuurstijging is niet alleen op mondiaal niveau een probleem. Op verschillende plaatsen waren de temperaturen van het zeewater al aanzienlijk hoger dan normaal. In juni lag de temperatuur van het water rond het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld tussen 3 en 5 graden hoger dan normaal. In Florida bereikte de temperatuur van het zeewateroppervlak zelfs 38,44 graden, terwijl die normaal gesproken tussen 23 en 31 graden zou moeten liggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.