De onaangeboorde bron van schone energie: aarde als schatkist van waterstof

MMatthijs 11 maart 2024 07:01

Er zijn mogelijk grote hoeveelheden pure waterstof verborgen in de aardbodem die kunnen dienen als bron van schone energie. Bedrijven, waaronder de startup Koloma, gefinancierd door Microsoft-oprichter Bill Gates en Amazon, zijn geïnteresseerd in het onderzoeken van deze reserves.

Mogelijk grote waterstofreserves in de aardbodem

Het concept van aardbodem vol met pure waterstof is fascinerend. Deze verborgen bronnen, ook wel geologische waterstof genoemd, kunnen een niet te onderschatten bron van schone energie vormen. Maar het is nog onduidelijk hoe substantieel deze reserves daadwerkelijk zijn. Ondanks de onzekerheden zijn verschillende bedrijven en overheden hierin geïnteresseerd.

De aantrekkingskracht van pure waterstof is zodanig dat grote spelers zoals Microsoft-oprichter Bill Gates en techgigant Amazon investeren in startups zoals Koloma, die zich richten op het aanboren van deze reserves. Daarnaast hebben ook olie- en gasgiganten BP en Chevron zich aangesloten bij een consortium om geologische waterstof te onderzoeken.

Uitdagingen bij het winnen van natuurlijke waterstof

Hoewel waterstof bij verbranding geen CO2-uitstoot veroorzaakt, gaat de productie ervan wel gepaard met aanzienlijke kosten en energiegebruik, inclusief CO2-uitstoot. Waterstof uit natuurlijke bronnen halen zou echter een veel schonere methode zijn, mits het boren economisch rendabel blijkt te zijn.

Het idee van geologische waterstof is een relatief nieuw concept. Pas ongeveer 12 jaar geleden begonnen wetenschappers te geloven in de mogelijkheid van grote ondergrondse waterstofreserves. Nu zijn er onderzoeken in verschillende landen aan de gang, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Australië, Brazilië en Colombia. Onlangs werd een waterstofreservoir ontdekt in een mijn in Albanië.

Onzekerheden en uitdagingen rondom geologische waterstof

Ondanks de beloften en het groeiende onderzoek op het gebied van geologische waterstof, zijn er nog steeds veel onzekerheden en uitdagingen. Zo is het nog onduidelijk hoeveel geologische waterstof er is en wat de kosten zijn om het te winnen. Bovendien kan het transport van pure waterstof problematisch zijn vanwege de beperkte infrastructuur. Er is ook het risico dat tijdens het winningsproces waterstof in de atmosfeer komt en reageert met andere elementen, wat leidt tot een verhoogde opwarming.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.