De ontdekking van Ho'oleilana: een reusachtige bel die vraagtekens zet bij onze kennis van het universum

MMatthijs 8 september 2023 15:22

Astronomen hebben een reusachtige bel vol sterrenstelsels ontdekt op 820 miljoen lichtjaar afstand, die mogelijk onze huidige begrip van de uitdijing van het heelal in twijfel trekt.

Ontdekking van een gigantische sterrenbel

De recente ontdekking van een enorme bel, vol met sterrenstelsels en gelegen op een afstand van 820 miljoen lichtjaar van de aarde, heeft de wetenschappelijke gemeenschap verbluft. Deze bel, met een diameter van maar liefst één miljard lichtjaar, kan de gangbare wetenschappelijke theorieën op hun kop zetten.

Oorsprong van de bel

De astronomen verklaren dat deze immense bel zijn oorsprong vindt op een rimpel die kort na de oerknal is ontstaan, in een fenomeen dat de 'oersoep' wordt genoemd. Deze rimpels, ook bekend als baryonische akoestische oscillaties, zijn regelmatige patronen in de verdeling van sterrenstelsels.

Bij het samenstellen van een catalogus van sterrenstelsels - genaamd Cosmicflows-4 - werd de bel, nu bekend als Ho'oleilana, per toeval ontdekt. De astronomen merkten een patroon op van een ring met een diameter van één miljard lichtjaar.

Snellere uitdijing van het universum?

De grootte van Ho'oleilana heeft de wetenschappers aan het denken gezet. Het feit dat deze bel groter is dan verwacht, suggereert dat het universum sneller uitdijt dan we tot nu toe aannamen. Deze bevinding kan mogelijk leiden tot een herziening van de bestaande wetenschappelijke literatuur.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.