De ontdekkingsreis naar donkere materie: een blik op het onzichtbare

SSara 14 september 2023 15:57

Sterrenkundige Koen Kuijken is al bijna vier decennia bezig met een fascinerende zoektocht naar donkere materie. Met behulp van steeds geavanceerdere telescopen probeert hij dit mysterieuze, onzichtbare materiaal dat door ons universum zweeft, te ontrafelen.

Donkere materie: een onzichtbare jacht

Koen Kuijken, een Belgisch-Nederlandse sterrenkundige, is bijna vier decennia lang onophoudelijk de hemel aan het afzoeken. Hij is op zoek naar iets dat bijna onzichtbaar is en toch een grote invloed heeft op de structuur van ons universum: donkere materie. Kuijken's onderzoek focust op het bestuderen van de effecten die donkere materie heeft op zijn omgeving, hoewel het zelf geen licht uitstraalt of reflecteert.

Onder de invloed van onzichtbare materie

Kuijken en zijn team bestuderen de werking van donkere materie door het observeren van hemelse fenomenen zoals de fusie van sterrenstelsels onder invloed van zwaartekracht. Door de lens van zijn geavanceerde telescoop, kan Kuijken de gevolgen van donkere materie 'zien', zoals een enorme staart van een sterrenstelsel die verder reikt dan zichtbaar en gevuld is met ongelooflijk heet gas.

Een van de interessante effecten die Kuijken observeert, is een fenomeen dat bekend staat als een 'gravitatielens'. Dit gebeurt wanneer het licht van een miljarden jaren oud sterrenstelsel wordt vervormd door de zwaartekracht van een cluster op zijn weg naar de aarde. Dit ene beeld kan Kuijken helpen een film te construeren van de geschiedenis van ons universum, beginnend bij de oerknal, bijna 14 miljard jaar geleden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.