Donkere materie boog kan de unieke vorm van onze Melkweg verklaren

MMatthijs 18 september 2023 15:33

Een enorme boog van onzichtbare donkere materie zou de vervormingen en gedraaide vorm van ons Melkwegstelsel kunnen verklaren, aldus recent onderzoek van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Deze theorie zou een nieuw licht werpen op de unieke structuur van ons sterrenstelsel.

Vervorming en draaiing van de Melkweg

Ons Melkwegstelsel, bekend om zijn unieke spiraalvormige structuur, heeft volgens onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) een opmerkelijke vervorming en draaiing. Het lijkt erop dat een enorme, onzichtbare massa van donkere materie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor deze unieke vorm. Donkere materie is een substantie die voor ons onzichtbaar is, maar waarvan het bestaan wordt aangenomen vanwege de zwaartekrachtseffecten die het heeft op zichtbare materie. Het feit dat de Melkweg op bepaalde plaatsen vervormd en gedraaid is, suggereert dat er een grote hoeveelheid donkere materie aanwezig kan zijn.

De unieke kenmerken van de Melkweg zijn pas onlangs ontdekt, met behulp van de Gaia-ruimtetelescoop. Gaia, gelanceerd in 2013, heeft als doel de exacte locatie en beweging van sterren in de Melkweg vast te leggen. Dit helpt wetenschappers aan belangrijke informatie over de structuur van ons Melkwegstelsel. De data van Gaia, gecombineerd met computermodellen, hebben geleid tot nieuwe ontdekkingen over de vorm van ons sterrenstelsel.

De rol van de donkere materie 'halo'

Met behulp van de gegevens van Gaia creëerden de wetenschappers van het CfA computermodellen van de Melkweg. Ze experimenteerden vervolgens met deze modellen in verschillende simulaties. Uit deze simulaties komt naar voren dat er een cirkel, of 'halo', van donkere materie rond de Melkweg zou kunnen zijn. Interessant genoeg is deze halo niet perfect uitgelijnd met de Melkweg, maar is hij waarschijnlijk ongeveer 25 graden gedraaid. Dit zou de unieke vorm van ons sterrenstelsel kunnen verklaren.

Volgens de simulaties is de halo van donkere materie niet alleen verantwoordelijk voor de vorm van de Melkweg, maar is deze ook waarschijnlijk beïnvloed door andere sterrenstelsels. Ongeveer 7 miljard jaar geleden zou de interactie met andere sterrenstelsels de rotatie van de halo hebben vertraagd. Dit duidt op de dynamische interacties binnen ons universum en hoe deze de vorm van sterrenstelsels kunnen beïnvloeden.

De ongrijpbare aard van donkere materie en energie

Donkere energie en donkere materie maken een groot deel uit van ons universum, hoewel we deze niet direct kunnen waarnemen. Volgens wetenschappelijke schattingen bestaat het universum voor 68% uit donkere energie en voor 27% uit donkere materie. 'Normale' materie, de enige vorm die we tot nu toe daadwerkelijk kunnen waarnemen, vormt slechts 5% van het universum. Deze cijfers onderstrepen het belang van onderzoek naar donkere materie en donkere energie - onzichtbare elementen die toch een cruciale rol spelen in de structuur en dynamiek van het universum.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.