Doorbraak bij Neuralink: Een hersenimplantaat succesvol geplaatst bij een mens

MMatthijs 30 januari 2024 07:46

Elon Musk's neurotechnologiebedrijf, Neuralink, heeft een grote doorbraak bereikt: het heeft voor het eerst een hersenimplantaat bij een mens geplaatst. De eerste resultaten zijn volgens Musk 'veelbelovend'.

Eerste menselijke proef met hersenimplantaat

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat zich focust op neurotechnologie, heeft een mijlpaal bereikt door voor het eerst een hersenimplantaat bij een mens te plaatsen. Hoewel er weinig details bekend zijn gemaakt over de persoon of de procedure, heeft Musk aangegeven dat de eerste tekenen 'veelbelovend' zijn en dat de proefpersoon goed herstelt.

Neuralinks visie op directe brein-computercommunicatie

Het uiteindelijke doel van Neuralink is om een directe communicatie tussen het menselijk brein en een computer mogelijk te maken. Op lange termijn zouden mensen met verlamming mogelijk hun spieren weer kunnen bewegen en blinde mensen weer kunnen zien met behulp van deze technologie. Het kan ook communicatiehulpmiddelen bieden voor mensen met ziekten zoals ALS en Parkinson of voor slachtoffers van een beroerte.

Neuralink, opgericht in 2016, heeft succesvolle proeven uitgevoerd op apen voordat het vorig jaar groen licht kreeg van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA om de technologie op mensen te testen. Het implantaat dat wordt gebruikt is ongeveer zo groot als een muntstuk, wat de implementatie ervan in het menselijk brein vergemakkelijkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.