Doorbraak in 3D-printen: Hersenweefsel dat communiceert

SSara 18 februari 2024 07:01

Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om 3D-geprint hersenweefsel te laten communiceren, vergelijkbaar met een menselijk hersennetwerk. Deze innovatie kan helpen om hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson beter te begrijpen.

3D-geprint hersenweefsel dat communiceert

Een team van Amerikaanse onderzoekers is erin geslaagd om 3D-geprint hersenweefsel te laten communiceren, net als een echt menselijk hersennetwerk. Door gebruik te maken van de nieuwste 3D-printing technieken en een aangepaste methode, konden ze een geavanceerd model van menselijk hersenweefsel creëren. Dit model is niet alleen in staat om te communiceren, maar functioneert ook op een manier die vergelijkbaar is met natuurlijk hersenweefsel.

In de wereld van 3D-printing wordt een speciale bio-inkt gebruikt om menselijk hersenweefsel na te maken. Deze inkt bevat stamcellen die zich verder kunnen ontwikkelen tot zenuwcellen. Het probleem was dat de bio-inkt, die op een gel lijkt, te dik was. Hierdoor bleven de cellen aan elkaar plakken, wat de groei van zenuwen hinderde en het verspreiden van voedingsstoffen belemmerde. Dit leidde tot problemen bij het vormen van functionerende hersenweefsels.

Innovatieve aanpak: horizontale structuur

Om het probleem van de te dikke bio-inkt te omzeilen, hebben de onderzoekers een nieuwe methode bedacht. Ze plaatsten het weefsel in een horizontale structuur, in plaats van een verticale. Dit zorgde voor meer stevigheid, waardoor een dikke gel niet meer nodig was. Deze aanpak maakte de structuur van het geprinte weefsel zacht, maar nog steeds stevig genoeg om één geheel te vormen. Deze verandering was cruciaal voor het succes van het experiment.

Betere studie van hersenziekten mogelijk

Deze doorbraak is een grote stap voorwaarts in het hersenonderzoek. Met dit nieuwe model van 3D-geprint hersenweefsel kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe de hersencellen met elkaar communiceren. Vooral bij hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson is dit inzicht cruciaal. Experts kennen wel de aanpassingen in sommige hersencellen bij deze ziekten, maar begrijpen niet hoe de hersenen zich daarna gedragen. Met het ge-3D-printe hersenweefsel kan dit gedrag nu beter worden onderzocht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.