Doorbraak in antibiotica: Clovibactin, gewapend tegen superresistente bacteriën

SSara 25 augustus 2023 04:52

Onderzoekers hebben een nieuw soort antibiotica genaamd Clovibactin ontwikkeld, afkomstig uit voorheen onkweekbare bacteriën. Dit middel heeft het potentieel om in de toekomst vele levens te redden door superresistente bacteriën effectief te bestrijden.

Clovibactin: een veelbelovend nieuw antibioticum

Er is een nieuwe hoop in de strijd tegen superresistente bacteriën: Clovibactin. Dit unieke antibioticum is geïsoleerd uit bacteriën die voorheen onkweekbaar en onbestudeerd waren. Het werkt op een uitzonderlijke manier die bacteriën het moeilijk maakt om er resistentie tegen te ontwikkelen, terwijl het dierlijke cellen ongemoeid laat. Dit nieuwe wapen is ontwikkeld door onderzoekers van de Utrecht University samen met NovoBiotic Pharmaceuticals, een Amerikaans bedrijf.

Antibioticaresistentie is een groeiende bedreiging voor de wereldgezondheid. Ziekteverwekkende bacteriën en schimmels hebben door de jaren heen resistentie opgebouwd tegen antibiotica, waardoor het steeds moeilijker wordt om ze te bestrijden. Helaas is de ontwikkeling van nieuwe antibiotica geen eenvoudige taak. Er zijn in de afgelopen decennia maar weinig nieuwe middelen op de markt gekomen, en deze lijken meestal sterk op oudere, al bekende antibiotica.

Wat Clovibactin zo bijzonder maakt, is dat het is geïsoleerd uit bacteriën die eerder als onkweekbaar werden beschouwd. Dit betekent dat ziekteverwekkende bacteriën nog nooit met dit soort antibiotica in aanraking zijn gekomen en er dus nog geen resistentie tegen hebben kunnen opbouwen. Deze ontdekking is een grote doorbraak in het veld en biedt hoop voor de toekomstige bestrijding van resistente bacteriën.

Het unieke aanvalsmechanisme van Clovibactin

Clovibactin pakt bacteriën op een vrij unieke manier aan. In plaats van zich te richten op slechts één doel, valt het drie verschillende precursormoleculen aan die allemaal essentieel zijn voor de bouw van de bacteriële celwand. Dit gecombineerde aanvalsmechanisme maakt Clovibactin bijzonder krachtig en vertraagt aanzienlijk de ontwikkeling van resistentie.

De extra werking van Clovibactin

Clovibactin doet meer dan alleen de precursormoleculen aanvallen. Wanneer het zich bindt aan de doelwitmoleculen, verandert het in lange fibrillen op het oppervlak van de bacteriële membranen. Deze fibrillen blijven stabiel en zorgen ervoor dat de doelwitmoleculen onbruikbaar blijven tot de bacteriën sterven. Deze extra werking verhoogt het potentieel van Clovibactin om bacteriële ziekteverwekkers efficiënter uit te schakelen dan de huidige antibiotica.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.