Doorbraak in BCI-technologie: verlamde mensen herwinnen communicatievermogen

MMatthijs 27 augustus 2023 18:36

Nieuwe ontwikkelingen in brein-computer-interface (BCI) technologie maken het mogelijk voor verlamde mensen om weer te communiceren. Door middel van hersenimplantaten en kunstmatige intelligentie kunnen woorden uit het brein van de patiënten gehaald worden, wat een communicatiesnelheid mogelijk maakt van zo'n 60 tot 70 woorden per minuut.

Communicatie door hersenimplantaten

Een recente doorbraak in hersenimplantaten heeft mogelijkheden geopend voor verlamde mensen om weer te communiceren. Deze geavanceerde technologie vangt de hersensignalen op en analyseert deze met behulp van kunstmatige intelligentie. Het resultaat? De patiënten kunnen weer communiceren met een snelheid van zo'n 60 tot 70 woorden per minuut - een enorme stap voorwaarts in het herstel van hun communicatievermogen.

Wat is een brein-computer-interface?

Wat houdt een brein-computer-interface (BCI) precies in? In essentie is het een directe link tussen het menselijk brein en een computer. De overdracht van signalen kan zowel draadloos als bedraad gebeuren. Het gebruik van dit soort interfaces is niet nieuw - ze zijn al sinds de jaren '90 in ontwikkeling. De recente vooruitgang in BCI-technologie is echter een belangrijke stap in de richting van betere communicatiemogelijkheden voor verlamde mensen.

Het potentieel van een universeel implantaat

Neurowetenschapper Nick Ramsey stelt een veelzijdige oplossing voor - een universeel hersenimplantaat. Dit implantaat zou bruikbaar kunnen zijn voor verschillende hersenaandoeningen, waaronder verlamming, epilepsie en Parkinson. De ontwikkeling van zo'n universeel implantaat zou niet alleen helpen om meer patiënten te bereiken, maar het zou ook de kosten kunnen drukken en het product aantrekkelijker kunnen maken voor bedrijven om op de markt te brengen.

Ondanks het aantrekkelijke potentieel van een universeel hersenimplantaat, zijn er aanzienlijke uitdagingen om het te realiseren. Een van de grootste struikelblokken is de concurrentie tussen bedrijven. Veel bedrijven zijn niet bereid om dezelfde standaard te gebruiken, wat het moeilijk maakt om een universele technologie te ontwikkelen die door iedereen kan worden gebruikt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.