Doorbraak in de behandeling van diabetes type 1: UZ Brussel test onderhuids implantaat

SSara 28 november 2023 08:32

Onderzoekers van het UZ Brussel hebben bij enkele patiënten succesvol diabetes type 1 behandeld met een onderhuids implantaat, volgens een studie gepubliceerd in Nature Biotechnology. Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat, biedt deze veelbelovende resultaten voor toekomstige behandelingen.

Belangrijke doorbraak in de behandeling van diabetes

Het UZ Brussel heeft een grote stap gezet in de richting van een mogelijke genezing van diabetes type 1. Met behulp van een implantaat dat onder de huid wordt geplaatst, hebben onderzoekers de ziekte succesvol bij enkele patiënten behandeld. Dit implantaat bevat cellen die in het lichaam uiteindelijk insuline produceren, wat cruciaal is voor het beheer van bloedsuikerspiegels.

Diabetes, in de volksmond beter bekend als suikerziekte, is een veelvoorkomende aandoening in ons land. Ongeveer 600.000 mensen lijden aan de ziekte, waarvan een klein percentage aan diabetes type 1. Deze vorm van diabetes wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om insuline te produceren, wat resulteert in hoge suikerniveaus in het bloed.

Hoewel de meerderheid van de diabetespatiënten lijdt aan type 2, ook wel bekend als ouderdomsdiabetes, is er een aanzienlijk aantal mensen dat van jongs af aan met type 1 leeft. Deze vorm van de ziekte is bijzonder uitdagend om te beheren, omdat deze patiënten dagelijks insuline moeten injecteren om hun bloedsuikerspiegel te reguleren.

Diabetes type 1: een ongeneeslijke ziekte?

Diabetes type 1 wordt momenteel beschouwd als een chronische ziekte zonder genezingsmogelijkheden. Deze aandoening kan alleen worden beheerd, maar niet worden genezen. De ontdekking van het UZ Brussel kan echter een game-changer zijn, omdat het de deur opent naar potentiële behandelingsopties in de toekomst.

De uitdagingen van diabetesbeheer

Hoewel insuline-injecties essentieel zijn voor het beheer van diabetes type 1, blijft de ziekte bij sommige mensen moeilijk te controleren. Dit benadrukt de dringende behoefte aan nieuwe en efficiëntere behandelingsopties, zoals het onderhuids implantaat dat het UZ Brussel heeft ontwikkeld.

Eerste successen met onderhuids implantaat

Het onderhuids implantaat van het UZ Brussel heeft bemoedigende resultaten getoond in een internationale studie gepubliceerd in Nature Biotechnology. Hoewel het implantaat slechts bij een klein aantal patiënten succesvol is gebleken, toont het aan dat het mogelijk is om een voldoende hoeveelheid insuline in het lichaam te produceren om de ziekte te beïnvloeden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.