
Chinese onderzoekers hebben een baanbrekende ontwikkeling in de biotechnologie bereikt door menselijke nieren te kweken in varkensembryo's. Dit kan mogelijk de oplossing zijn voor het groeiende tekort aan donororganen.
Menselijke nieren gekweekt in varkens
In een revolutionaire doorbraak hebben Chinese wetenschappers van het Instituut voor Biogeneeskunde in Guangzhou voor het eerst menselijke nieren gekweekt in varkensembryo's. De onderzoekers schrapten het genetische recept voor de ontwikkeling van nieren uit het DNA van varkens en herprogrammeerden vervolgens menselijke cellen om nieren te vormen. Deze cellen werden geïnjecteerd in de embryo's van de nierloze varkens, resulterend in varkensembryo's met nieren die voor ongeveer de helft bestaan uit mensencellen.
Groeiend tekort aan donororganen
De noodzaak van deze technologie wordt benadrukt door het feit dat momenteel ongeveer 1.250 mensen in Nederland op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Dit tekort zal naar verwachting alleen maar toenemen als gevolg van de vergrijzing. De ontwikkeling van deze technologie kan een game-changer zijn in de aanpak van dit probleem.
Uitdagingen en ethische overwegingen
Ondanks de vooruitgang zijn er nog veel vragen en uitdagingen te overwinnen. De functionaliteit van de gekweekte nieren is nog niet bevestigd en het is ook nog niet duidelijk of het mogelijk is om een volledig menselijke nier te kweken. Bovendien vonden de onderzoekers dat de menselijke cellen ook elders in de embryo's groeiden, zoals in de hersenen van de varkens, wat ethische en praktische problemen oproept.
Hoewel het sleutelen aan dieren voor menselijke donororganen in Nederland verboden is, staan Nederlanders in het algemeen niet per se tegenover het idee. Uit onderzoek van het Rathenau Instituut bleek dat de meeste Nederlanders deze technologie alleen zouden accepteren als er geen andere opties zijn en als het ernstig zieke patiënten zou helpen. Veiligheid en dierenwelzijn zijn hierbij belangrijke overwegingen.