Doorbraak in Parkinson behandeling: speciaal implantaat laat patiënten weer lopen

MMatthijs 7 november 2023 23:17

Een baanbrekende nieuwe behandeling voor Parkinson laat patiënten weer lopen. Een speciaal implantaat in de rug helpt de patiënt zonder problemen te lopen, zoals bij Marc Gauthier, die het leven met de ziekte heeft getransformeerd.

Levenstransformatie door nieuw rugimplantaat

Het leven van Marc Gauthier, een 63-jarige Parkinsonpatiënt, is getransformeerd na de implantatie van een speciaal apparaat in zijn rug. Traditionele behandelingen voor Parkinson richten zich op het corrigeren van de misstanden in de hersenen. Deze nieuwe benadering richt zich echter op wat 'stroomafwaarts' gebeurt, dat wil zeggen, het stimuleren van de benodigde acties om een been aan het werk te krijgen. Het implantaat stuurt impulsen naar de beenspieren, waardoor een soepele uitvoering van bewegingen mogelijk is. Ondanks de interventie behoudt Marc volledige controle over zijn benen.

Optimisme over nieuwe behandeling, maar nog veel werk te doen

Deze nieuwe behandeling wekt optimisme bij de medische gemeenschap, waaronder hoogleraar neurologie Bas Bloem van het Radboudumc. Hij gelooft dat deze behandeling veelbelovend is en uiteindelijk beschikbaar zal komen, maar benadrukt dat er nog meer werk nodig is. De Franse onderzoekers die achter deze behandeling zitten, schatten dat er nog vijf jaar nodig zal zijn voordat het breed toegankelijk is. Bloem beaamt deze inschatting en stelt dat deze periode noodzakelijk is voor verder onderzoek en ontwikkeling.

Een van de uitdagingen bij het uitbreiden van deze behandeling is dat Parkinson in verschillende vormen voorkomt. Bijvoorbeeld, de vorm van Parkinson die Marc kreeg op de leeftijd van 32 is anders dan de soort die men op latere leeftijd krijgt. Het is nog onduidelijk of deze behandeling effectief zou zijn voor alle varianten van de ziekte. Daarom is verder onderzoek noodzakelijk.

Het placebo-effect van Parkinson vraagt om zorgvuldig onderzoek

Een andere uitdaging bij het implementeren van deze behandeling is dat Parkinson bijzonder vatbaar is voor placebo-effecten. In het verleden zijn er gevallen geweest waarin patiënten die een placebo-behandeling kregen, ook significante verbeteringen vertoonden. Dit maakt het cruciaal om zorgvuldige en uitgebreide klinische studies uit te voeren om de echte effectiviteit van de behandeling te beoordelen. De volgende stap zou kunnen zijn om een klinische studie uit te voeren met een groep patiënten die het implantaat ontvangen en een andere groep die een nepoperatie ondergaat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.