Doorbraak in waterstofproductie: nieuwe katalysator maakt proces efficiënter

MMatthijs 21 december 2023 07:47

Wetenschappers hebben een nieuwe, efficiëntere manier ontdekt om groene waterstof te produceren, wat een belangrijke stap kan zijn in de energietransitie. De sleutel tot deze ontdekking? Een innovatieve katalysator.

Waterstofproductie wordt efficiënter

De productie van groene waterstof, die een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de vervuiling in industriële processen, wordt voornamelijk uitgevoerd via elektrolyse. Wetenschappers geloven dat ze een methode hebben ontdekt om dit proces aanzienlijk efficiënter te maken, wat een belangrijke stap is in de energietransitie.

Hoewel elektrolyse in wezen een eenvoudige reactie is, kan de efficiëntie ervan worden verhoogd door een katalysator toe te voegen. Wetenschappers hebben nu een manier ontdekt om een efficiëntere katalysator te maken, die de waterstofevolutiereactie en de zuurstofevolutiereactie kan katalyseren.

'Schottky junction' verbetert efficiëntie

In de nieuw ontwikkelde katalysator wordt een speciale interface gecreëerd, genaamd een 'Schottky junction'. Deze interface maakt gebruik van de verschillende elektronische eigenschappen van het metaal en het halfgeleidende materiaal, wat bijdraagt aan de verbeterde efficiëntie van de waterstofsplitsing.

De onderzoekers hebben hun nieuwe katalysator getest en de resultaten zijn veelbelovend. Opvallend is dat het bijzonder goed werkt bij het gebruik van zeewater, wat de mogelijkheden voor duurzame waterstofproductie aanzienlijk kan vergroten.

Waterstof speelt sleutelrol in energietransitie

Op dit moment wordt het merendeel van alle waterstof op aarde nog steeds geproduceerd met vervuilende energiebronnen. In de komende jaren zal dit moeten veranderen, aangezien waterstof een sleutelrol moet spelen bij de Europese energietransitie. Deze ontdekking kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.